За бърза поръчка 24/7:
0879 353 677

Меню
Меню
Здраве

15.06.2021 13:46:53

Здраве

Философия на естественото здраве

Философията на естественото здраве включва убежденията, представите и вижданията на онези, които практикуват естествени методи на лечение. Съществуват много видове лечители, които използват естествени методи за лечение, и поради тази причина има много различни гледни точки за това какво включва философията на естественото здраве. Китайските билкари не винаги имат същите виждания, каквито имат билкарите, занимаващи се с Аюрведа. По същия начин натуропатичните лекари невинаги са съгласни с мануалните терапевти. Въпреки това, всички философии на естественото здраве имат определени сходства, които ние ще разгледаме тук. Общите принципи на различните философии са най-важни, а разликите между тях много често нямат особено значение или са въпрос на лични предпочитания и културологичен контекст.

Най-важният принцип на философията на естественото здраве се състои в това, че организмът може да се лекува сам, при подходящите условия, разбира се. Още от самото начало на човешкото съществуване хората са забелязали, че порязванията, синините и дори счупените кости почти винаги заздравяват сами. И много често болният човек се възстановява независимо (и често дори въпреки) прилаганото лечение.

За да се постигне оптимално лечение, трябва да се спазват определени условия. Счупената кост заздравява по-добре, ако краищата на фрактурата са близо едно до друго, стабилизирани са, а организмът има достатъчни запаси от калций и други хранителни вещества, необходими за възстановяването на костите. Натъртванията заздравяват по-бързо, ако в организма има достатъчно количество витамин C. Болният човек ще се възстанови по-бързо, ако имунната му система работи както трябва, което изисква достатъчно количество хранителни вещества в организма. Освен това, за да бъде лечението ефективно, понякога трябва да се премахнат някои пречки. Например понякога, за да заздравее порязването напълно, от организма трябва да се премахне чуждо тяло.

Според философията на естественото здраве са необходими три неща:

1) да се открият и отстранят всички пречки, които могат да осуетят ефективното лечение;

2) да се снабди организмът с онези вещества, които му липсват в резултат на неправилно приемане или асимилиране на хранителни вещества;

3) да се обяснят на пациента принципите на доброто здраве и те да станат негово вътрешно убеждение.

Колкото и очевидна да е истината, че организмът може да се лекува сам, повечето хора са забравили за нея. През първата половина на 20 век хората са се интересували предимно от науката и технологиите. Откриването на такива "чудодейни лекарства" като пеницилина е накарало много хора да смятат, че медицината може да елиминира всички болести от лицето на земята. По онова време увереността в технологичните ни способности ни е накарала да вярваме, че науката накрая ще победи природата.

През втората половина на 20 век обаче, с появата на нови неизлечими болести като СПИН и „супер микробите”, които се появили след прекалената употреба на антибиотици и които са се превърнали в наказание дори за най-напредналите в медицинско отношение общества, хората са започнали да проумяват, че нещата не са такива, каквито са изглеждали в началото.

Колкото повече се отдалечаваме от природата, толкова по-скъпо става здравеопазването. Наливането на повече пари в него се е превърнало по-скоро в наливане на масло в огъня. В резултат на това разходите за здравеопазване са извън контрол, а бюрократичната система, създадена за овладяване на ситуацията, с нищо не помага за разрешаването на възникналите проблеми!  Хората стават все по-болни, а ятрогенните болести /заболявания, предизвикани от лекарски действия, от провеждано лечение/ са третата причина за смъртност в САЩ! Ние вървим по същия път.

Междувременно тези проблеми са накарали много хора да се върнат към природата. Това е довело до появата на нова философия – „философията на естественото здраве”, при която „естественото е по-добро”. Повечето хора се връщат към по-традиционните методи за възстановяване и съхраняване на здравето като билкарството, правилното хранене, масажите, медитацията, мануалната терапия, физическите упражнения, детоксикацията и др.

Лекарствата в много случаи прикриват или потискат симптомите, без да се обръща внимание върху причината, която е довела до появата им. Това е особено вярно за хроничните заболявания. Лекарствата за високо кръвно налягане, например, не оказват никакво влияние върху причините, които водят до появата на високото кръвно налягане. Те просто намаляват кръвното налягане, като болестта си остава непроменена. След потискането на симптомите пациентът се успокоява, а заболяването продължава да прогресира, докато накрая не доведе до появата на допълнителни и обикновено още по-сериозни симптоми.

Действията, предприети за достигане на естественото здраве, при правилното им използване, оказват непосредствено влияние върху причините за болестта. Трябва да се лекува целият организъм, комплексно, а не само отделните симптоми или заболявания.

 

Холизъм

Концепцията за холизма (целостността) гласи, че нищо в организма не става изолирано, а всичко е взаимосвързано. Колкото и проста да изглежда тази идея, тя почти изцяло се пренебрегва. Холистичните методи на лечение се опитват да лекуват целия организъм, защото той е едно единно цяло, което е по-голямо от сумата на неговите части, а не отделните заболявания или органи. Холистиците използват естествената лекуваща способност на човешкия организъм, защото осъзнават, че самото лекуване всъщност се осъществява от организма.

 

Лекарят вътре в нас

Всяка система в организма играе определена роля в поддържането на вътрешното равновесие в тялото или хомеостазата. Всъщност всяка клетка изпълнява определена функция за поддържане на здравето ни. За да изпълнява правилно работата си, всяка клетка се нуждае от определени материали, които тя си набавя от заобикалящите я течности, които идват от кръвообращението. Освен това, клетките се нуждаят от здрава вътрешна среда, включително нормално pH, а отпадъчните им продукти трябва да се елиминират и изхвърлят от заобикалящите ги течности.

До голяма степен качеството на тази извънклетъчна течност определя функционирането на клетките ни, което от своя страна определя здравния ни потенциал. Извънклетъчната течност е средата, в която живеят клетките ни. Всички многоклетъчни организми се нуждаят от здравословна среда, за да са здрави. По същия начин и клетките ни се нуждаят от здравословна среда.

Състоянието на извънклетъчната течност в организма ни се определя от начина ни на живот – хранителните вещества от храната, физическите движения, мислите ни /когато усещаме заплаха, например, надбъбречните ни жлези отделят адреналин,

което може да ни помогне да избягаме по-бързо от опасността, но също така може да повиши кръвното ни налягане/.

Здравето ни зависи повече от начина ни на живот, отколкото от лекарите, които имаме. Дори и най-добрите съвети от най-добрите лекари няма да ни помогнат, ако не ги спазваме. Ние, а не лекарите ни, носим цялата отговорност за здравословното си състояние.

Доверете се на организма си и на природата. За да четете днес написаното тук, това означава, че в организма си носим част от гените на първите ни предци поне от преди 3 000 000 години!  Нали не смятате, че за толкова време природата е пропуснала да създаде възможност и начин да сме здрави? Иначе човечеството просто нямаше вече да съществува!

 

Лекарят като учител

Лекарите трябва да играят ролята на учители, думата "доктор" произлиза от латинската дума doctor (от гл. doceo ‘уча, обучавам’) ‘учител’, средновек. лат. ‘църковен учител; университетски преподавател’. Днес думата е загубила първоначалния си смисъл и се превръща в академична титла, която лекарите получават при дипломирането си. Оттам прехвърля значението си и се осъзнава като човек, който лекува. Лекарят носи отговорност за това пациентът да бъде осведомен за принципите на доброто здраве. Това означава, че лекарят трябва да прекарва достатъчно време с пациентите си, което е доста трудна задача в днешно време.

Лекарите ни повече приличат на техници, отколкото на учители, защото нашата високотехнологична медицинска система е ориентирана повече към болестите, отколкото към здравето. Безспорно спешните случаи изискват незабавна намеса; ние нямаме време да чакаме естествените възстановителни свойства на организма да започнат да работят и да доведат до необходимите промени.Ориентираната към болестите система е изключително ефективна при кризисни за организма ситуации, при лечението на травми, при остри състояния, изискващи незабавна хирургическа интервенция. Инфарктът, например, е кризисно състояние, но той е крайният резултат на продължително заболяване. При такива заболявания профилактиката е много по-важна от това да се чака настъпването на кризата и след това да се вземат съответните мерки.

 

Профилактиката е по-добра от лечението

Повечето фактори, които оказват въздействие върху здравословното ни състояние, са свързани с начина ни на живот и поради тази причина профилактиката е наше задължение.

 

Здравето е наша отговорност

Удивително е как средностатистическият човек знае повече за вътрешните механизми на автомобила си, отколкото за физиологията на собствения си организъм. И се грижи много повече за автомобила си, отколкото за себе си и своето здраве. Това е много опасно, тъй като винаги можете да си купите нов автомобил, но никога не можете да си купите ново тяло. Основният проблем в случая е, че ние не искаме да поемем отговорността за собственото си здраве, а предпочитаме да я прехвърлим върху други хора. И се запътваме към поредния лекар, който да ни даде поредното прахче, хапче, капсулка, с които да направи чудо. Чудо има, но трябва да го сътровим ние самите, като поемем осъзната отговорност за собственото си здраве. Тук и сега. Веднага, не от понеделник.

 

Знанието е сила

Това твърдение важи с пълна сила за здравеопазването и поддържането на добро здраве. Колкото повече неща знаем, толкова по-добре ще бъдем подготвени за вземането на интелигентни решения, когато имаме избор. Информираността също означава, че ще бъдем по-добре подготвени за вземането на решения относно начина ни на живот — храната, която ядем, добавките, които вземаме, нивото на нашата активност, мисловните ни процеси и т.н., които представляват важна част от профилактиката на заболяванията. За да живеем пълноценно в динамична хармония и баланс със себе си, другите около нас и природата.

 начало

Основни принципи на здравето

Според философията на естественото здраве са най-важните неща в начина на живот, които ние трябва да спазваме, за да поддържаме добро здравословно състояние и избягваме болестите. Да разгледаме тези важни неща в начина на живот.

 

Прочистване

Хигиената, както външната, така и вътрешната, е много важна за здравето. Качеството на живота ни зависи от заобикалящата ни среда, от въздуха, храната, водата и т.н. Отпадъците в организма се натрупват, защото постъпването им става по-бързо от отстраняването. Човек консумира около два килограма химически хранителни добавки годишно. Освен това при съвременната обработка на храните от растителен произход се премахват повечето фибри. Ние ядем и много месо и млечни продукти, които изобщо не съдържат фибри. Фибрите изпълняват ролята на метла, като помагат за отстраняването на отпадните продукти на метаболизма, химикалите и токсините от стомашно-чревния тракт. Когато ние не получаваме достатъчно фибри с храната, движението на червата се забавя, което спомага за натрупването на отпадъчни вещества и токсини в червата, черния дроб и кръвта. Те се връщат обратно в организма ни и постепенно го отравят. Периодичното почистване на дебелото черво от тези натрупвания и детоксикацията на организма е полезно за всеки - отстранява вредните вещества, преди нивата на токсините в тъканите и кръвта да достигнат опасни стойности, подобрява функционирането на всички органи и тъкани, които елиминират отпадъците /червата, черния дроб, белите дробове, кожата, кръвта и бъбреците/. Препоръчва се да се прави два пъти в годината — веднъж през пролетта и още веднъж през есента.

Недостиг на кислород в клетките

Хипоксията е една от основните причини за най-разпространените хронични заболявания. Тя е патологичен процес, при който е налице неадекватност между нужда и доставка на кислород в организма. Хипоксията се предизвиква, първо, от намаляването на кръвотока в кръвоносните съдове /артериите и артериолите/ поради намаляването на техния просвет, и второ, от понижаването на предаването на кислорода от страна на еритроцитите към клетките на тъканите. При недостиг на кислород вътреклетъчните биохимични реакции за извличане на енергия се нарушават, което води до появата на повечето патoлогии. Освен това повечето патогенни микроорганизми и повечето видове ракови клетки се развиват в анаеробна (лишена от кислород) среда.

 

Дисбаланс на рН

Нарушаването на баланса на рН, или киселинно-алкалния баланс, в организма е още един много важен фактор, който спомага за появата на различни заболявания. По принцип, нарушаването на рН баланса се получава в резултат на недостиг на хранителни вещества, но обратното също е вярно. Нарушеният киселинно-алкален баланс в организма може да влоши съществуващ проблем или да създаде нови проблеми. Понякога сериозно болен човек може да се излекува само чрез корекция на киселинно-алкалния си баланс. Тази процедура обаче не е толкова лесна, колкото изглежда, защото различните области в организма при оптимално функциониране имат различни нива на киселинност и алкалност. Балансът на рН в кръвта е изключително важен. Когато в организма няма достатъчно калций, основният алкализиращ елемент, чрез който се намалява киселинността, организмът започва да си го набавя от костите, при което се получава заболяването остеопороза. Затова е толкова важно поддържането на достатъчно количество калций в организма, който трябва да се взема заедно с достатъчно магнезий, бор и други хранителни вещества, които подпомагат неговото усвояване.

 

Хранене и хранителни добавки

Водата и хранителните вещества в извънклетъчната течност, която заобикаля клетките ни, снабдява ги с хранителни вещества и изхвърля отпадъчните им продукти, идват от кръвообращението, което от своя страна зависи от онова, с което се храним, от качеството на храната и напитките. Ако хранителните вещества, от които се нуждаят клетките, ги няма в диетата ни и не се произвеждат от организма, тогава клетките няма да ги получат. Ние може да изяждаме голямо количество храна, но ако тя не е качествена, клетките остават „гладни”, а в организма ни се трупат само токсини. По този начин клетките няма да могат да си свършат работата както трябва, което ще доведе до влошаване на здравето ни.

За да поддържаме максимално добро здраве през целия си живот, трябва да използваме хранителни добавки в диетата си. В резултат на съвременните селскостопански методи за производство, изтощаването на почвата, използването на пестициди, които унищожават полезните бактерии в нея, храните, които консумираме днес, не притежават достатъчни количества микроелементи. Методите за обработка на храните, създадени за удължаване на срока им на годност, унищожават повечето важни хранителни вещества, особено витамините, ензимите и фитонутриентите. Освен това, при повечето от нас стресът и замърсената околна среда повишават необходимостта от определени витамини, минерали и фитонутриенти.

Днес обичайната диета в развитите страни е богата на калории, но е много бедна на онези хранителни вещества, от които се нуждаем за поддържането на добро здраве. Ефектите от непълноценното хранене се проявяват с отслабването на имунната ни система, липсата на енергия и жизненост, а по-късно в живота с появата на хронични заболявания, като сърдечните болести, рака, артрита, остеопорозата и др.

 

Дисбактериоза

Чревната дисбактериоза е клинично-лабораторен синдром, който възниква при редица заболявания и се характеризира с променен качествен и/или количествен състав на микрофлората, както и транслокация на различните представители на необичайни местообитанията и прекомерен растеж на микроорганизми, метаболитни и имунни разстройства. Факторите, които водят до дисбактериоза, са многобройни. Затова почти 90% от населението - по един или друг начин - страда от дисбактериоза. При нея се увеличава общият брой на бактериите, променя се техният спектър, намалява концентрацията на жлъчни киселини, нарушава се абсорбция на мазнини и мастноразтворими витамини, получава се стеаторея ( Стеатореята е състояние, характеризиращо се с наличие на неразградени мазнини в изпражненията и може да се дължи на различни заболявания). Освен това, свободните жлъчни киселини повреждат епитела на лигавицата на червата, което води до нарушаване на засмукването на аминокиселини, мазнини, въглехидрати, дефицит на витамин В12. Лигавицата се колонизира от патогенни микроорганизми, някои щамове на които проявяват агресивност към чревната лигавица. Адхезията (привличането между различни частици) на някои патогенни бактерии към чревната лигавица води до загуба на микровласинките.

Клиничните прояви на дисбактериозата са разнообразни - запек, диария, метаболитни нарушения, възпалителни заболявания (гастрит, дуоденит), гнойно-възпалителни заболявания и усложнения с различна локализация, язва на стомаха и дванадесетопръстника, хепатит, злокачествени тумори, алергии и т.н.

 

Отдих

Друг основен принцип на здравето е отдихът. Под това трябва да се разбира почивка, релаксация, медитация и сън. Сънят е много важен за доброто ни здравословно състояние, като тук е важно не само количеството, но и качеството на съня. Съществуват четири фази на съня. При четвъртата, най-дълбока фаза, организмът ни преминава през определен ритъм, при който сънят със сънища се редува със сън без сънища. И двата вида са необходими за поддържане на здравето ни. Изследователите твърдят, че недоспиването  и лошото качество на съня потискат имунната система и оказват отрицателно влияние върху умственото и физическото ни състояние. Хората, които страдат от безсъние, често прибягват до сънотворни. Въпреки че тези лекарства карат човека да заспи, те оказват значително влияние върху естествения ритъм на съня и почти никога не водят до качествен сън. Докато билки като хмел, валериана и пасифлора предизвикват естествен сън и са по-добри алтернативи за хората, които страдат от безсъние.

 

Медитация

Счита се, че медитацията също е важна част от този основен принцип на здравето. Тя подобрява здравословното състояние, намалява ефектите от стареенето, стреса и безпокойството, нормализира кръвното налягане, намалява ефектите на стареенето, стреса и безпокойството, нормализира кръвното налягане, намаляза риска от инсулт, повишава интелигентността и творческото мислене, подобрява паметта и възприемането, повишава енергичността и общото състояние на организма, подобрява функционирането на имунната система.

 

Физическа активност

Една от основните причини за лошото здраве е липсата на физическа активност. Физическите упражнения играят ключова роля за ускоряване на метаболизма на тялото, увеличаване нивото на кръвната захар, подобряването на съня и др. Физически упражнения в продължение на поне 15-20 минути три пъти в седмицата или ежедневни разходки в продължение на поне 40 минути, ако здравословното ни състояние го позволява, са едни от основните принципи на здравето и удължаването продължителността на живота.

 

Електромагнитна токсичност

Електромагнитните полета са напълно реален и обикновено невидим източник на замърсяване на околната среда. Те могат да оказват както полезно, така и вредно въздействие, поради способността си да променят полярността и напрежението на клетките. Така например, откритото през 1938 г. от д-р Роял Реймънд Райф явление „биорезонанс“ решава много проблеми, включително подпомагане лечението на рак, и става основа на Биорезонансната терапия. В същото време радиочестотната радиация от мобилните апарати и от клетките на мобилните оператори са много вредни за здравето на хората. През 2011 г. Световната здравна организация призна, че излъчването от мобилните телефони е потенциално канцерогенно.

 

Начин на мислене

Начинът ни на мислене е нашият вътрешен диалог - онова, което ние казваме на самите себе си /независимо от това дали е съзнателно, или не/ за хората, обстоятелствата и случките около нас.  Положителното мислене играе ролята на буфер срещу стреса и болестите. Лошото или негативното мислене води до отделяне в кръвта на химически съединения, които са неподходящи за съответната ситуация и вредни за здравето. Вслушвайте се във вътрешния си глас и избягвайте онези мисли, които не ви помагат.

 

И винаги имайте предвид, че само позитивно мислене, без позитивно действие, си остава едно позитивно нищо.

 начало

Максимален имунитет

Същност на имунитета

Имунитетът (от латински: immunis – „свободен“) е устойчивост на организма срещу физичните, химичните и биологичните патогенни фактори на заобикалящата го среда. Той е сложна система от защитно-приспособителни реакции на организма, които са се развили и усъвършенствали в хода на еволюцията. Основната цел на имунитета е да съхрани хомеостазата /стабилно, постоянно състояние/ и генетичната цялост на организма, независимо от промените в заобикалящата го жива и нежива природа.

Природата е определила механизмът на силния имунитет на първо място да зависи от работата на полезната микрофлора в дебелото черво! Нормално в дебелото черво на възрастен човек има около 1,5-2 кг бактерии. Ако в дебелото черво има достатъчно количество полезни  бактерии /виж схемата/, които да работят и да „произвеждат” необходимите важни за организма вещества, то имунната ни система ще работи добре!  Ако полезните бактерии са унищожени по една или друга причина или са в недостатъчно количество, тогава доминират патогените, те произвеждат токсини и вместо с полезни вещества организмът ни се насища с токсини.

Симптоми на дисбактериозата, респективно - на слабия имунитет в значителна степен

Запек, диария, подувания на корема, всякакви проблеми с дебелото черво, лоша миризма при ходене до тоалетна; чести настинки; чувство на умора; високо кръвно налягане; алергии; родени със секцио хора без допълнително формирана микрофлора в дебелото черво; атопичен дерматит; хранителни непоносимости; автоимунни заболявания и др. Повече за връзката между имунната система и полезните бактерии в дебелото черво може да се прочете в книгата „Дисбактериозата – епидемията на ХХI век” на проф. д-р Ашот Хачатрян, д.м.н., гастроентеролог, заслужил изобретател на Европа и Русия, статиите Микробиомът и алергичните заболявания и Цезаровото сечение - свързано със значително по-високата заболеваемост при децата в сайта ни www.medbio.bg .

Практически стъпки за повишаване на имунитета

 • Изчистете еднократно дебелото черво с лаксатив за съответната възраст, за да се заселят пробиотичните бактерии на чисто. Защото няма шанс 15 мл пробиотик, пък било то и с живи бактерии, каквито са бактериите в нашите пробиотични изделия, да се преборят с 2 килограма условно-патогенни и патогенни микроорганизми. Препоръчваме за възрастни очистителното „Фортранс”, дозировката е с зависимост от килограмите на човека – на всеки 20 кг по 1 саше, но не повече от 4 сашета. Всяко саше се разтваря в 1 л. вода и се изпива за 1 час. Консултирайте се с нашия лекар за възможни противопоказания при необходимост. За бебета и деца препоръчваме лаксатива „Дуфалак” сироп, давайте максималната доза за съответната възраст. Трябва да има обилно изхождане за максимално изчистване на дебелото черво – това в много важно за успешното възстановяване на микрофлората. Консултирайте се с педиатър при необходимост.
 • Веднага след това започнете ефективно, лесно и бързо заселване на живи пробиотични бактерии в дебелото черво с еднократно прилагане на пробиотици Наринé адълт за възрастни и деца над 3 г. и Наринé бейби за бебета и деца до 3 г.
 • Възловото предимство на нашите пробиотици е, че бактериите в тях са съвсем живи. Поради тази причина те премахват дисбактериозата многократно по-ефективно.                                                                                                       

Всеки от пробиотиците съдържа две бутилки с различни видове бактерии, защото извън човешкия организъм ацидофилните и бифидобактериите не могат да живеят заедно: те живеят в различни хранителни среди, инкубират се при различни условия, имат различна киселинност на средата и т.н. Приемат се 15-30 мин. преди хранене и задължително се редуват при прием – преди едното хранене от едната бутилка, преди следващото хранене от другата бутилка и т.н., колкото е броят на основните хранения. Така се осигурява пълният набор от полезни пробиотични бактерии. Много е важно преди приемане те да се затоплят чрез задържане в устата за около 1 минута, за да излязат от анабиоза /занижени жизнени функции/, в която се намират при охлаждане. След затопляне те стават максимално активни и дееспособни. Не затопляйте в микровълнова фурна и над 40 ° С!

 • Заселете непатогенен щам на Ешерихия коли, една от най-важните бактерии за имунитета, с пробиотика Медбио+E. coli. Ние сме свикнали да чуваме, че Ешерихия коли е най-неприятната и вредна бактерия. Това обаче не е така.  Ешерихия коли има много разновидности, повечето от които са безвредни. Безвредните щамове са част от нормалната и необходима микрофлора на червата на човека и животните. Там тя допринася големи полза на гостоприемника, като участва в синтезирането на витамин К, както и в предпазването от развитие на патогенни бактерии в дебелото черво. Щамът Ешерихия коли в нашия пробиотик се използва повече от 100 години като пробиотик!!!

 • Хранете пробиотичните си бактерии, след като започнете заселването им, с пребиотика Медбио+Инулин в продължение на минимум 3-4 месеца, започвайки от първия ден на приемането на пробиотиците. Това е много важно, за да могат те да се размножават, да достигнат необходимото количество в дебелото черво, да бъдат активни и да поддържат висок имунитет срещу вируси и бактерии. Пробиотиците са само закваската, която слагаме в дебелото черво еднократно, а с храната за бактериите /пребиотика/ гарантираме размножаването им. В противен случай те умират от глад. Същото е, както когато заквасваме мляко – слагаме 1 път няколко лъжици закваска в няколко литра мляко, имаме хранителна среда, осигуряваме подходящата температура за достатъчно дълго време, за да се размножат бактериите от закваската и да стане кисело мляко.

 • Носът е врата, дом и развъдник за вируси, бактерии и гъбички. Премахнете хремата, запушения нос, честите възпаления в УНГ, синузита, като унищожите патогенните бактерии и гъбички в носа и създадете преграда с пробиотичните капки за нос Нарине назал /комплект/.  За максимална ефективност задължително направете промивки на носа 3 дни по 3 пъти на ден с противогъбичен разтвор на праховата смес Медбио+За промивки, с което се постига 99,9% редукция в броя на жизнеспособните клетки на Кандида. За промивките може да използвате комплекта за назални промивки Медбио+Чист нос. Прилагането на пробиотичните капки за нос „Нарине назал” комплект е високо ефективно, относително трайно и напълно безопасно решение, което ще ви даде възможност да дишате пълноценно. Количеството капки е достатъчно за двама души.

        

 • Правете в продължение на няколко месеца ежедневно по 30-40 мин. дихателни упражнения с дихателния тренажор Медбио+ за рязко увеличаване на компенсаторните и адаптационни възможности на организма като цяло. При това намаляват хипоксията на клетъчно ниво, последствията от стреса и от хиподинамията /недостатъчното движение/, нормализира се кръвното налягане, намалява се вероятността от развитие на хронични заболявания и се получават още много други ползи за организма. За повече информация прочетете статията Хипоксията, високото кръвно налягане и хроничните заболявания в сайта.
 • Спазвайте стриктно инструкциите за употреба на всички продукти. Това е възлово за ефективността им. Неспазването на указанията е основна причина за липса на много добри резултати.
 • Хранете се с разнообразна храна.
 • Приемайте при възможност хранителните добави ензими Натокиназа, алкален витамин С /естер С/, магнезиев цитрат с вит. В6, яжте златно ленено семе.

     Какво означава съвсем живи бактерии?

Пробиотичните бактерии извън човешкия организъм могат да живеят само и единствено в хранителна среда на водна основа, с хранителни вещества, подходящи за конкретния пробиотичен щам, само в хладилно съхранение и не по-дълго от 4-5 месеца, просто защото толкова живеят бактериите. Извън тези условия бактериите не са живи, а жизнеспособни, или още условно живи.

     Пробиотичните продукти на микробиологична лаборатория Медбио+ могат ли да се ползват профилактично?

Да, могат. И тогава ефектът е най-голям и най-лесно се постига.

     Откога се прилагат тези методики?

В чужбина от над 30 години, в България - от 8 години. И дават отлични резултати.

     Удовлетвореност на клиентите

Огромната част от нашите клиенти са много удовлетворени от резултатите от прилагането на нашите продукти. Можете да прочетете в страницата Отзиви на сайта.

     Разпространение на продуктите

Продуктите се разпространяват основно онлайн, като заявката обикновено се изпраща същия ден, ако е направена до около 15.00 часа. Транспортира се в топлоизолирани кашони с акумулатор на студ с Еконт. За поръчки над 69 лв. доставката е безплатна.

     Продават ли се продуктите в аптечната мрежа?

Списъкът на аптеките, с които работим в момента, можете да намерите на сайта в страницата Аптеки. Зареждаме също така всяка аптека, дрогерия или медицински център, които пожелаят да работят с микробиологична лаборатория Медбио+.

     Поддържане на микрофлората на дебелото черво в кондиция

Най-добрият начин е консумацията на ацидофилно мляко „Наринé”. То съдържа живи ацидофилни бактерии пробиотичен колонизиращ щам и лактобацилус булгарикус, подходящо е за всички възрасти, включително и за малки деца. Може да бъде намерено в цялата страна, в големи вериги и в малките магазини. Ако го няма във вашия квартален магазин, кажете им да се свържат с дистрибутора на млякото „Боженци” и той ще ги зареди по най-бързия начин.

Нашите контакти са:

Консултации с лекар: 0879353680 или на [email protected]

Заявки: 0879353677 и в www.medbio.bg

Справки по направени поръчки: 0893393313 или на [email protected]

Последвайте ни във Facebook: www.facebook.com/www.medbio.life

 

Екип на Медбио+

 начало

Медитацията - деликатното изкуство да не правиш нищо

Дали това е така? Какво е медитация?  Дали тя ще ни доведе до хармония със себе си и околния свят? Как ще постигнем тази хармония? Все въпроси, на които търсим отговори.

Думата медитация произлиза от индо-европейското med- , в превод меря, което през латинското meditation постепенно се превръща в онова, което днес разбираме под медитация.
Един приятен и лесен начин да възстановим душевния си баланс и да избягаме от лапите на стреса – „страшилището" на ХХІ век, е медитацията.  Тя може да ни даде много - да ни накара да преминаваме мисловната бариера между негативно и позитивно, безспокойството и мира, нещастието и щастието.

Научно доказано е, че медитирането:
•    Намалява стреса и безспокойството;
•    Лекува страхове и натрапчиви мисли;
•    Засилва увереността;
•    Освобождава от усещането за депресия;
•    Подобрява концентрацията;
•    Повишава мотивацията;
•    Лекува пристрастявания;
•    Разрешава проблеми със съня;
•    Помага на хората, страдащи от панически атаки.

Медитацията е универсална. Тя преминава отвъд всички разделения поставени от религията, държавата или културата. Това е дар към човечеството, с който се достига духовно състояние на безкрайност, неограничено от идентичностите. Тя е единственото средство за завръщане към невинността.
Модерният начин на живот е силно повлиян от негативни емоции като гняв, омраза, страх и други. Тези човешки емоции имат подчертана склонност да се удвояват и разпространяват. Например, предателството води до подозрителност към околните. Отрицателните емоции формират трайни впечатления и създават несигурност на индивида и в обществото.
Медитацията помага да се преодолеят тези емоции, за да се постигне състояние на умиротвореност, спокоен ум и здраво тяло без стрес. При ежедневна практика човек разцъфтява в непоклатима личност. С увеличаване на броя на хората, които са невъзмутими, спокойни и здрави, ще се улесни социалната трансформация, което позволява на хората в обществото да се изпълнят с доверие, щастие и удовлетворение.

Медитацията дава и индивидуални, и социални ползи. Всеки един практикуващ медитация извлича физиологически ползи за своето тяло - по-ниско кръвно налягане, намалени нива на глюкоза в кръвта, подобрена имунна система, повишена жизненост на тялото, контрол над безсънието и подобрено общо здравословно състояние на тялото. Освен това, медитацията дава предимство за ума -   емоционална стабилност, намалена тревожност, намаляване на гнева, повишено ниво на усещането за щастие, развита интуиция, яснота и спокойствие, увеличена способност за концентрация, намалено напрежение и страх. Всичко това води до духовно израстване – съзнанието еволюира, медитацията носи хармония в творението, лична трансформация, осъзнаване на себе си.
Така всеки един, усъвършенствал себе си, носи и социални ползи. Медитацията развива усещанията за щастие, удовлетвореност и спокойствие. Увеличаването на броя на хората, които практикуват медитация, има успокояващ ефект върху околната среда. Това е мощен начин за постигане на общество без насилие. Общество, основаващо се на ценностите на здравето – ефектите от медитацията включват щастие, уважение към заобикалящата среда и околните, оценяване на многообразието в природата, силно чувство за социална принадлежност. Тези качества на индивидуално ниво помагат за развитие на социална система, основана на хуманните ценности.
В съвременното общество, сред хората, които не са запознати отблизо с медитацията, съществуват няколко мита.
В близо шестте милиарда активни умове във всеки един момент, има безкрайни потоци от мисли за всеки аспект от творението. Някои  мисли възприемат реалността такава, каквато е,  други са въображение, а трети - просто погрешни схващания. Кажи думата “медитация” и всякакви представи се зараждат в главата ти: това за мен ли е? Не мога да стоя часове наред? Кой всъщност иска да медитира?


Ето списък на най-често срещаните митове, надяваме се, че след като ги прочетете, объркванията ще изчезнат и всичко ще е изяснено.

Мит за медитацията #1: Медитацията е концентрация
Медитацията е всъщност липса на концентрация. Концентрацията е полза от медитацията. Концентрацията изисква усилие, а медитацията е абсолютно отпускане на ума. Медитацията е да се отпуснеш напълно, и когато това стане, ти си в състояние на дълбока почивка. Когато умът е спокоен, можем да се концентрираме по- добре.


Мит за медитацията #2: Медитацията е религиозна практика
Йога и медитация са древни практики, които надхвърлят всички религии. За медитацията няма никакво ограничение за религия, нация и вяра. Точно както слънцето свети за всички, и вятърът духа за всички, медитацията помага на всички.


Мит за медитацията #3: Да стоиш в поза лотос и да медитираш
По време на медитация най-важно е да си неподвижен и да ти е удобно. Това ни помага да имаме по-дълбоко преживяване. Може да седнете с кръстосани крака, на стол, диван. Когато започнете своята медитация, добре е да поддържате поза с изправен гръбнак, отпуснати глава, врат и рамене.


Мит за медитацията #4: Медитацията е за стари хора
Медитацията е универсална и добавя стойност към живота на хора от всякаква възраст. Някой може да започне да медитира на 8-9 години. Точно както душът поддържа тялото чисто, медитацията е като душ за ума.
В куртурните традиции на Изтока, медитацията започва да се практикува от ранна детска възраст, като подпомага израстването на личността. При всички случаи обаче, трябва да се прави под ръководството на възрастен човек и без да е задължителна, ако детето не желае. Все повече млади хора и на Запад, включително и в България, се обръщат към медитацията по свой избор и като осъзната потребност и решение.


Мит за медитацията #5: Медитацията е все едно да се хипнотизираш
Медитация е напълно различна от хипнозата - и като състояние, и като процес, и като опитност, и като преживяване. При хипнозата човек не осъзнава през какво минава. Медитацията е пълна осъзнатост на всеки един момент. Хипнозата прекарва човек през същите впечатления, които са в ума му. Медитацията ни освобождава от тези впечатления, така че съзнанието ни да остане ясно и свежо. Хипнозата увеличава метаболизма, а медитацията го намалява. “Тези, които редовно правят пранаяма и медитират не могат да се хипнотизират лесно,” казва Шри Шри Рави Шанкар.


Мит за медитацията #6: Медитацията е контрол на мислите
Мислите не идват при нас с покана. Ние ги осъзнаваме едва след като пристигнат! Мислите са като облаци в небето. Те идват и си отиват от само себе си. Да се опитваш да контролираш мислите изисква усилие, а ключът към спокоен ум е безусилието. При медитация ние не копнеем за хубави мисли, нито сме против лошите мисли. Ние просто ставаме свидетели на мислите и евентуално ги подминаваме, навлизайки в дълбокото, тихо пространство вътре в нас.


Мит за медитацията #7: Медитацията е начин за бягство от проблемите
Точно обратното, медитацията ти дава сила да се изправиш пред проблемите си с усмивка. В нас се развиват умения да се справяме със ситуации по приятен и градивен начин чрез йога и медитация. Развиваме възможността да приемаме хората и ситуациите такива, каквито са и да вземаме осъзнати действия, вместо да премисляме миналото и да се тревожим за бъдещето. Медитацията подхранва вътрешната ни сила и самооценка. Тя е като чадър в дъждовно време. Ще се появяват изпитания, но въпреки това ние вървим напред с увереност.


Мит за медитацията #8: Трябва да медитираш с часове, за да навлезеш дълбоко
Ти не трябва да стоиш часове, за да имаш по-дълбоко преживяване по време на медитация. Връзката с тази дълбока вътрешна сърцевина на твоето съществуване, твоят източник, може да се осъществи за части от секундата. Само 20 минутки медитация всяка сутрин и вечер е достатъчна, за да те отведе на това красиво пътешествие навътре. С практикуването на медитация всеки ден, качеството и ще се подобрява постепенно.


Мит за медитацията #9: Ако медитираш, ще станеш монах или отшелник
Не трябва да се отказваш от материалния живот, за да медитираш или да се развиваш на духовната пътека. Всъщност, качеството на твоята способност да се наслаждаваш се подобрява значително, като медитираш. С тих и спокоен ум ти можеш да живееш щастливо и да правиш семейството си щастливо.


Мит за медитацията #10: Можеш да медитираш само в определено време, обръщайки се в определена посока
Всяко време е добро за медитация и всички посоки са добри за медитация. Единственото нещо, което трябва да помниш е, че не трябва да си с пълен стомах; иначе може да задрямваш, вместо да медитираш. Въпреки това, добре е да медитираш по време на изгрев и залез (сутрин и вечер), тъй като ще те държи спокоен и енергичен през деня.

 начало

Транскраниална електро стимулация - ТЕС-терапия

ТЕС-терапията е неинвазивен (без проникване във вътрешността на организма) метод за лечение, чрез транскраниална (лат. trans - през; cranium - череп) електростимулация. Това е физиотерапевтичен метод на положително въздействие върху здравето.

Принцип на лечебното въздействие

Повечето физиологични процеси, осигуряващи нормалното функциониране на нашия организъм, се управляват от мозъка. Той отговаря за нашето мислене, емоции, поведение и работата на всички органи и системи на организма. Предаването на командите, постъпващи от мозъка към органите и системите на организма ни, се извършва с помощта на химични вещества, наречени неврохормони. В мозъка, в зависимост от необходимостта от определени резултати, се произвеждат различни видове неврохормони. Едни от най-значимите от тях са ендорфините.

Установено е, че при пряка електростимулация на хипоталамо-хипофизарната област на мозъка, може да се получи високоефективно обезболяване.

През 70-те години на XX век, при изучаване на механизмите на това обезболяване, учените откриват специални вещества, механизмът на действие на които е подобен на действието на опиатите, например на морфина. Тези вещества получават наименованието ендорфини или „вътрешни морфини”. При по-нататъшното изучаване на ролята на ендорфините в организма, става ясно, че обезболяващият им ефект е много по-силен от всички известни аналгетици.

Днес е установено, че ендорфините, освен обезболяването, оказват и друго положително влияние върху организма, включително ефективно противодействат на стреса, нормализират имунитета, ускоряват заздравяването на увредените тъкани и повишават качеството на живота като цяло. Ендорфините дори се наричат „хормони на щастието”, тъй като те се отделят в малки количества в организма на човека, когато той изпитва положителни емоции. Когато в организма има достатъчно количество ендорфини, човекът може да понася тежък стрес и натоварвания, да се бори с болестите и да оздравява по-бързо.

За съжаление, при повечето от нас отделянето на ендорфините се потиска поради нарушаване на екологичната обстановка, постоянни стресове, прекалено големи физически и психически натоварвания, чести инфекциозни заболявания и различни токсични въздействия, на които се подлага нашият организъм. В резултат на това възниква силен недостиг на тяхното отделяне и количеството на ендорфините в организма намалява. По този начин се нарушава нормалното функциониране на организма като саморегулираща се система, появяват се остри и хронични заболявания, различни болкови синдроми, забавя се заздравяването на увредените тъкани, отслабва имунитетът, появяват се различни психосоматични разстройства, съпровождащи се с нарушения на съня, чести промени в настроението, намаляване на работоспособността, както и влошаване на качеството на живота като цяло.

Активация на защитните системи на организма

Днес единственият научно обоснован физиотерапевтичен метод за повишаване на нивото на ендорфините в организма е методът на транскраниалната електростимулация (ТЕС терапия), който при нас се реализира с помощта на уреда „Medbio + TES therapy”. Уредът въздейства чрез специални импулсни токове с ниска мощност, като по този начин избирателно активира онези структури в мозъка, които произвеждат ендорфини.

Методът на лечение, който се реализира с помощта на уреда за ТЕС-терапия е разработен от колектив от учени на Института по физиология „И.П. Павлов” към Руската Академия на Науките, гр. Санкт-Петербург. Методът се основава върху регистрирано научно откритие, получило медала „Академик П.Л. Капица”. През 2004 и 2012 г. групата създатели на метода за ТЕС-терапия, начело с доктора на медицинските науки професор В. П. Лебедев, печели премиите на Правителството на Руската Федерация в областта на науката и техниката. Методът печели голямата награда „За най-добър иновативен проект в областта на здравеопазването” на форума „Руски индустриалец - 2008”.

Уредът може значително да повиши способността на организма за отделяне на ендорфини. В същото време, ефектът дори само от една половинчасова процедура продължава от 12 часа до няколко дни.

Методът е абсолютно безопасен за човека, тък като става дума не за приемане на някакви лекарства или стимулатори, а за тренировка и повишаване на ефективността на защитната система на организма. Това води до по-активно отделяне на ендорфини по естествен път в необходимия момент.

ТЕС-терапията не предизвиква пристрастяване или зависимост, защото произведените ендорфини веднага се използват от организма по предназначение и в необходимото количество, а неизползваното количество или излишъкът се разпада до аминокиселини след няколко минути.

Показания

ТEС-терапията е високоефективен немедикаментозен метод за положително въздействие върху здравето и позволява от 2 до 5 пъти да се съкрати количеството на използваните медикаменти, включително и аналгетици, инфузионни разтвори, антибиотици, имуномодулатори, антидепресанти, някои хормонални средства и в повечето случаи (особено при леките форми на заболяванията) напълно да ги замести. По-долу е приведен списък с показания за приложението на ТЕС-терапията.

За здрави хора

 • Подобряване на здравословното състояние, настроението и повишаване на активността.
 • Премахване на умората и повишаване на работоспособността.
 • Ограничаване на стреса, повишаване на адаптационните възможности на организма.
 • Нормализиране на съня и работоспособността.
 • Намаляване на безпокойството.

За повишаване на имунитета

 • Коригиране на нарушенията на имунитета при прекалено големи физически и психически натоварвания.
 • Профилактика на остри респираторни вирусни инфекции /ОРВИ/ чрез използване на ТЕС-терапията през предепидемичните периоди и през продромалния (сигнален) период - период на появата на първите признаци,  преди появата на остри симптоми.

При болкови синдроми в неврологията и други области на медицината

 • Болки, свързани с поражения или увреждания на нервите.
 • Болки в гръбначния стълб, радикулит.
 • Болки при деформиращи артрози.
 • Невралгии от различен произход.
 • Болкови синдроми при наранявания и битови травми.
 • Болкови синдроми при заболяванията на вътрешните органи.
 • Следоперационни болки.
 • Болки в мускулите, фибромиалгии.
 • Главоболия, мигрена.
 • Болки в областта на лицето, свързани с възпалението на троичния нерв.
 • Зъбобол и глосалгия (болки в езика).

В стоматологията

 • Болков синдром при възпалението на троичния нерв.
 • Повишена чувствителност на зъбите и лигавицата на устната кухина.
 • Рецидивиращ херпес на устните и лигавиците.
 • Артрити на слепоочно-долночелюстната става.

При нарушения на психофизиологичното състояние

 • Неврологични, психосоматични разстройства, съпровождащи се от депресивни и неврозоподобни състояния.
 • Синдром на „хроничната умора”, безпокойство, синдром на „неспокойните крака”.
 • Прояви на стрес с различна степен и интензивност, включително при лица, пострадали в катастрофи, при техните роднини, както и при спасителите.
 • Прояви на посттравматичен стрес.
 • Училищна и предучилищна дезадаптация (нарушения на адаптацията към училищните и предучилищните заведения).
 • Военна и професионална дезадаптация (през периода на адаптация към специфични условия на живот).
 • Нарушения на съня и работоспособността.
 • Заекване.

В кардиологията

 • Хипертонична болест от 1-2 степен.
 • Хипотонични синдроми.
 • Невроциркулаторна (вегетативно-съдова) дистония.
 • Състояние след прекаран инфаркт на миокарда без усложнения.

В гастроентерологията

 • Язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, гастрити, дуоденити (при обостряне и профилактика при липса на обострени състояния).
 • Нарушения на перисталтиката на червата, синдром на „раздразнените” черва.
 • Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).
 • Профилактика на обострените заболявания на стомашно-чревния тракт.
 • Нарушения на функционирането на черния дроб след прекарани хепатити.
 • Алкохолна болест на черния дроб.

При болести на ЛОР-органите

 • Сензоневрална загуба на слуха.
 • Субективен шум в ушите.
 • Подобряване или възстановяване на слуха.
 • Алергичен и вазомоторен ринит.
 • Често рецидивиращи кръвотечения от носа.
 • Ускоряване на процесите на заздравяване през следоперационния период при хирургични интервенции на ЛОР-органите.
 • Бронхиална астма.

В педиатрията

 • Синдром на дефицита на вниманието и хиперактивност при децата.
 • Училищна и предучилищна дезадаптация (нарушения на адаптацията към училищните и предучилищните заведения).
 • Повишаване на защитните сили на организма при често боледуващите деца, по време на сезонните пикове на ОРВИ.

В офталмологията

 • Остри и хронични заболявания на очите.
 • Спазми на акомодацията.
 • Миопия с различна степен.
 • Намаляване на остротата на зрението.
 • „Умора” на зрението (компютърна, телевизионна).

В наркологията

 • Синдром на махмурлука и неговите последствия.
 • Постабстинентен синдром, съпровождащ се с афективни и соматични разстройства (включително нарушения на съня, работоспособността и др.).
 • Патологично влечение към употребата на алкохол.
 • Патологично влечение към тютюнопушенето.
 • Алкохолни нарушения на функционирането на черния дроб.

В акушерството и гинекологията

 • Нарушения на менструалния цикъл при момичетата през периода на половото съзряване.
 • Предменструален синдром.
 • Повръщане през първата половина от бременността.
 • Климактерични разстройства.

В дерматологията и козметологията

 • Сърбящи дерматози с различна локализация.
 • Повърхностна себорея.
 • Псориазис.
 • Трофични язви.
 • Гнойни поражения на кожата (юношески пъпки, дисхормонално акне).
 • Повишена чупливост на косата и косопад.

В спортната медицина

 • Повишаване на ефективността на тренировките, издръжливостта на прекалено тежки натоварвания.
 • Прояви на стрес и депресивни състояния, предизвикани от неблагоприятни спортни ситуации.
 • Дезадаптация към смяната на часови пояси и нарушение на аклиматизацията.
 • Ускоряване на възстановяването след спортни травми.
 • Болкови синдроми, предизвикани от повишени физически натоварвания.

 начало

Спасен, за да спасява - статия в СПИСАНИЕ 8

Едно от най-прекрасните неща на този свят е човек да превърне своето хоби в работа и да върши това, което му е на сърце. Иван Лесев от Габрово е постигнал това съвършенство, въпреки че има доста необичайна страст - да обикаля света и да внедрява иновативни решения, които помагат на хората да се справят с трудни за медицината здравословни проблеми.

Иван Лесев оцелява при 1% шанс за живот, от този момент непрестанно търси и прави нововъведения, които връщат здравето на хиляди българи

Компанията, която Лесев управлява, „Медбио“ не е голяма, но резултатите, които постига, са неизмерими с пари.Те спират коликите на малките бебенца! Успокояват майките, мъжете забравят за подаграта, възрастните – за високото кръвно, изчезва дисбактериозата, което решава куп други здравословни предизвикателства. Може да се каже, че дейността на Иван Лесев, смело попълва празноти в медицината с техники и продукти, които доказано работят, но не представляват интерес за бизнеса, тъй като не са достатъчно печеливши. А може би и защото спасявайки хората от хронични проблеми, те спират абонамента си да приемат лекарства всеки ден.
„Няма нещо, което да ми носи по-голямо удовлетворение от това да ми каже някоя майка: „Ти ми спаси детето!“, казва Иван Лесев, когато го питаме защо е зарязал големия бизнес, за да се занимава с тази дейност.
„Бях в реанимация и там, докато гледах тавана, осъзнах, че катафалката няма ремарке. Бидейки между живота и смъртта, на човек му идват много мисли в главата...“, споделя мъжът.

ПО ТРУДНИЯ НАЧИН

Той открива своето призвание доброзорно. Преди да се разболее, габровецът е един от най-заможните и влиятелни
хора в града. Той е с две висши образования (инженерно и финанси) и аспирантура, но има и вродена дарба да сбъдва идеите си. Затова бизнесът му иде отръки. Мениджър е на компании в козметиката, машиностроенето, фотоволтаици, хотелиерство... „Създал съм 15 различни производства в най-различни области. По едно време в холдинг STS работeха 3000 души.
Произвеждахме паста за зъби и изнасяхме за Русия по 11-12 млн. на месец“, спомня си Лесев.

Но цената на този успех е много висока: малко сън, много цигари, непрекъснат стрес. Резултатът – болести, които идват на талази: високо кръвно, плеврален излив, перикарден излив... Година и половина по-късно той e в реанимация с тотален сепсис.

„Едва оцелях. От тотален сепсис оживяват 1%. Аз съм от този 1 процент“, разказва Иван. Когато го изписват, той не може да се възстанови: има високо кръвно налягане, имунитетът му е сринат, непрекъснато го нападат бактерии, има хронична венозна недостатъчност, разболява се много често, буквално през месец... За да си помогне, започва да чете медицинска литература. Изоставя всичко друго, осъзнава, че втори път няма да има такъв късмет.

Прeпрочита учебници, научни статии, гледа документални филми. Абонира се за библиотеката на Руската академия на науките, където намира много ценна информация. Но тя не му е достатъчна. Решава да се срещне лично с хората, чиито дела, посветени на здравето, го впечатляват и да изпробва върху себе си техните открития.

Тръгвайки по този път, Иван установява, че всички врати изненадващо се отварят с лекота пред него. Сякаш самото провидение го води.

В АСТРАХАН – В ИНСТИТУТА ПО КОСМИЧЕСКА МЕДИЦИНА

Първото място, което посещава, е Институтът по авиационна и космическа медицина, в Астрахан, Русия. Там проф. Иван Полунин е изобретил методика за лечение на високо кръвно налягане. „Бях изумен. Как така? Нали есенциална хипертония означава безпричинна? Как да излекуваш нещо, което няма причина? Но се оказа, че може. Професорът доказва, че чрез дишане могат да се оправят много проблеми и за 3-4 месеца високото кръвно изчезва“, споделя Иван Лесев. Той бързо се сприятелява със 72-годишния професор, който
остава изумен от познанията на българина, препрочел няколко пъти трудовете му, преди да се срещне с учения. Иван започва да ползва уреда за дишане, изобретен от Полунин, и кръвното му се нормализира. А Лесев решава да произвежда в България тренажора на проф. Полунин, за да помогне и на други българи с хипертония.

В ТИБЕТ ЗА ДЕТОКСИКАЦИЯ

Следващото пътешествие в търсене на здраве, е Тибет. Заедно с приятели Иван отива в център за детоксикация при съпругата на австралиеца Даниел Рийд, автор на книгата „Дао на прочистването“. Води ги изпълнителният директор на фармацевтична компания, на когото медицината не може да помогне да се излекува от розацея. „Беше ходил къде ли не..., а там само за две седмици се оправи! С нас беше и жена, която не можеше да има дете. На третия месец забременя!“

Коя е тайната на правилнoто пречистване – глад ли?, питаме Иван и оставаме изумени от отговора. „Не, това е най-неефективният начин за детоксикация. Токсините са водоразтворими и когато минат през дебелото черво, то връща водата обратно и заедно с нея и разтворените отрови, които се въртят в организма. Затова трябва да се сложи капан (най-често хуск – шушулки от живовляк), който да улови токсините. Ние произвеждаме два вида детоксиканти и след всяко прочистване има „капан“. Ето това съм го научил в Тибет. По този начин ефективността на детоксикацията става 80-90 процента“.

В БРАЗИЛИЯ ПРИ ЖОАО


Жоао Де Деус е един от най-великите биотерапевти на нашето време. Иван остава при него две седмици заедно с още 7 българи. Единият е с отлепена ретина на едното око и нищо не вижда с него. Жоао му предлага да го оперира.

Асистентите му подават скалпел. „Той го взе и пред всичките 1000 човека в залата започна нещо да стърже. 1-2 минути нещо правеше по окото и му каза: „Хайде, готов си.“ Взе тампон с вода, сложи го върху окото и му каза да го махне след 24 часа. На другия ден в 14 ч. всички българи се събрахме, за да видим какво ще
стане. Той си махна превръзката и каза: „Хора, виждам си линиите на ръката!?“. „Имаше и една стюардеса с множествена склероза. Когато ние бяхме там, тя беше за втори или трети път и ни каза, че като показала на лекар снимка на главата, той є казал, че това, което вижда и нейното състояние са две напълно различни неща. Той не можел да си го обясни. Жената каза, че с тази диагноза и с тази снимка, тя би трябвало да е на инвалидна количка. А тя тичаше,“ разказва Иван. В Бразилия той се научава да бъде с отворено съзнание, да вярва в чудеса. И да не се отказва никога, когато става дума за здраве и човешки живот. „Там видяхме чудеса, които наистина не можеш да си ги обясниш...“, споделя мъжът и погледът му потъва някъде надалеч в Бразилия, при магичния лечител във вълшебното място с огромни кристали.

В НОВОСИБИРСК СПАСЯВАТ МИКРОБИОМА


Проф. д-р Ашот Хачатрян е световноизвестен учен в новото и перспективно направление в медицината, което изучава микробиома. Хачатрян е завършил Ереванския медицински институт, след което се премества в Новосибирск, където работи и до днес. Член е на три
Академии на науките. В болницата в Новосибирск е излекувал над 50 000 души, част от които обявени за „нелечимо болни“.
Автор е на книгата „Дисбактериозата - епидемията на 21 век“. Иван отива при него в Новосибирск, за да пречисти организма си от паразити и да излекува тежка дисбактериоза, която получава след масираното лечение с антибиотици, което са му прилагали. Дисбактериоза означава загуба на полезни бактерии (най-често заради антибиотици, храни с консерванти и др.) и замяната им с вредни
за организма. Това има много тежки последици за организма: хронична умора, запек, диария, стомашно-чревни проблеми, алергии, атопичен дерматит... Може да се прояви и като емоционални и психични разтройства, тъй като по думите на Лесев „връзката дебело черво
– мозък, е най-важната в организма, а информацията, която обменят - 400 пъти повече от тази, която пътува от мозъка до другите части на тялото“. Българинът бързо се сприятелява и с този професор. Договарят се той да идва на всеки 3 месеца в Кюстендил и да води
оздравителни курсове на българи, руснаци и украинци. Ембаргото към Русия обаче слага край на тези занимания, тъй като му забраняват на клиентите държавни служители да идват в България. След това политическо решение Лесев е принуден да продаде хотел „Стримон“ в
Кюстендил. Не съжалява. Предстоят му много по-интересни и полезни за хората дейности.

ДА ОТГЛЕДАШ ПРОБИОТИЦИ


„Човек е човек само 10 %. Останалото са бактерии, вируси и микроорганизми, обяснява управителят на „Медбио“. Това, като се смеси, става геном, съвършенно различен от нашата клетка“, припомня Иван Лесев. Впрочем здравословните проблеми заради увреждане на
микробиома започват още през първите дни след раждането на детето. Ако майката роди със секцио, тя не може да предаде полезни пробиотици от родовите пътища на своята рожба. Същото се отнася и за майки, които са пили антибиотици или са консумирали храни с консерванти, което унищова микрофлората им. Затова, когато се родят, много бебета имат колики и плачат непрестанно. Дете, на което майката е имала нормална микрофлора, няма колики.

Иван Лесев научава изключително много за пробиотиците от проф. Ашот Хачатрян и става производител за България. Когато на децата се дадат пробиотици NARINE на „Медбио“, те се успокояват още на втория-третия прием. Трябва само да се внимава с адаптираните млека, тъй като в някои от тях има консерванти и те убиват добрите бактерии, предупреждава Лесев. Подобряването на микрофлората решава и множество други проблеми. Затова бизнесменът препоръчва, ако човек има някакви неразположения, най-напред да оправи микросвета в себе си.

Но нали България е родината на най-добрите бактерии Лактобацилус булгарикус? Оказва се, че освен нея има и друга млечнокисела бактерия, която е не по-малко полезна. През 1964 г. в Арменската академия на науките проф. Левон Ерзинкян открива нов вид бактерия и с нея спасява внучето си, което е на 4-5 години и е с тежка дисбактериоза заради антибиотици. Кръщава я „Нарине“, на внучката си. Тази бактерия има способността да се засели в дебелото ни черво. Затова тя присъства в част от пробиотиците, които Иван Лесев започва да произвежда. Той дори регистрира търговска марка „Нарине“ за Европа.

За да се заселят добрите бактерии, „Медбио“ ги продават живи, в течна форма, те се транспортират в хладилен пакет, а заедно с тях се приема и „храната“ им. След като направят колония, ако внимаваме да не ги унищожим, те стават наши верни помощници за цял живот. А това означава, че те няма да допуснат в дебелото черво лоши бактерии, дори резистентните.

ТОВА НЕ МОЖЕ ДА Е ВЯРНО


„Науката при мен е много силно застъпена. Аз нищо не правя, ако не е доказано и проверено. Понякога класическата медицина казва: Това не може да е вярно. Но когато имаш изследвания, проучвания и доказателства, това не трябва да те спира.“ И габровецът действително не спира – пътува, търси нови ефикасни методи за борба с различни болести и се опитва да ги въведе в родината си.

Бил е в Унгария, в института „Макс Герсон“. Немският медик, позволил си още в началото на ХХ век да опитва да лекува онкологични заболявания чрез хранителен режим, базиран основно на вегетарианска храна и сокове.

СПАСЕНИЕ ПРИ ХРЕМА И БАКТЕРИАЛНА ВАГИНОЗА


Едни от най-новите направления в дейността на предприемача са необичайните приложения на живи пробиотични бактерии – в носа и във влагалището.

Запушеният нос и/или хремата най-често са резултат от инфекции, причинени патогенни и условно-патогенни микроорганизми, обяснява ни Иван Лесев.

От носа бактериите и гъбичките се разпространяват в синусите, устната кухина и ушите. Създаването на локална колония от живи полезни бактерии - антагонисти на патогенните микроорганизми решава проблема. „Заселваме в носа подходящите живи бактерии с пробиотични капки за нос и ги оставяме да унищожават постъпващите чрез въздуха патогенни микроорганизми”, говори разпалено Лесев.

Неговият екип е намерил решение и за упоритата бактериалната вагиноза, която лесно става хронична и тормози много жени. Тя се лекува трудно, тъй като микрофлората на влагалището не се възстановява от само себе си, а е нужна външна помощ. Живите ацидофилни бактерии възстановяват вагиналната микрофлора и трайно премахват бактериалната вагиноза.

КОГАТО ПЪТЯТ ТЕ ОТКРИЕ


Освен с продуктите си, Иван помага на хората със знание. На сайта на „Медбио“ има статии, видеа, филми и коментари на лекари за новости в медицината, за да са хората образовани и знаещи. „Да помагам на хората ми носи огромно удовлетворение. Тъй като цял живот съм създавал нови неща, в кръвта ми е да реализирам иновации. Научаваш нещо, осъзнаваш, че можеш да го направиш и го правиш“ – казва Иван за себе си. Той е убеден, че следва Пътя си, предначертан от Бог, Създателя, Твореца, Природата – независимо как ще го наречем.

За контакт и повече информация: medbio.bg
тел.: 0879 353 677

Източник: Списание 8

начало

Статии

Статии

Здраве

Здраве

Спасен, за да спасява - кой и защо създаде продуктите на Медбио+ и Нарине Спасен, за да спасява - кой и защо създаде продуктите на Медбио+ и Нарине 2022-05-19T22:40:00+03:00 Здраве

<ul> <li><a href="#link_1">Философия на естественото здраве</a></li> <li><a href="#link_2">Основни принципи на здравето</a></li> <li><a href="#link_3">Максимален имунитет</a></li> <li><a href="#link_4">Медитацията - деликатното изкуство да не правиш нищо</a></li> <li><a href="#link_5">Транскраниална електро стимулация - ТЕС-терапия</a></li> <li><a href="#link_6">Спасен, за да спасява - статия за нас в "Списание 8"</a></li> </ul> <p><a name="link_1"></a></p> <div style="height: 80px;"></div> <h2 itemprop="name" class="text-aligncenter"><span style="font-size: 14pt;"><strong>Философия на естественото здраве</strong></span></h2> <p><span style="font-size: 14pt;"><strong></strong></span></p> <p class="text-alignjustify"><span>Философията на естественото здраве включва убежденията, представите и вижданията на онези, които практикуват естествени методи на лечение. Съществуват много видове лечители, които използват естествени методи за лечение, и поради тази причина има много различни гледни точки за това какво включва философията на естественото здраве. Китайските билкари не винаги имат същите виждания, каквито имат билкарите, занимаващи се с Аюрведа. По същия начин натуропатичните лекари невинаги са съгласни с мануалните терапевти. Въпреки това, всички философии на естественото здраве имат определени сходства, които ние ще разгледаме тук. Общите принципи на различните философии са най-важни, а разликите между тях много често нямат особено значение или са въпрос на лични предпочитания и културологичен контекст.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span>Най-важният принцип на&nbsp;<strong>философията на естественото здраве</strong>&nbsp;се състои в това, че организмът може да се лекува сам, при подходящите условия, разбира се. Още от самото начало на човешкото съществуване хората са забелязали, че порязванията, синините и дори счупените кости почти винаги заздравяват сами. И много често болният човек се възстановява независимо (и често дори въпреки) прилаганото лечение.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span>За да се постигне оптимално лечение, трябва да се спазват определени условия. Счупената кост заздравява по-добре, ако краищата на фрактурата са близо едно до друго, стабилизирани са, а организмът има достатъчни запаси от калций и други хранителни вещества, необходими за възстановяването на костите. Натъртванията заздравяват по-бързо, ако в организма има достатъчно количество витамин C. Болният човек ще се възстанови по-бързо, ако имунната му система работи както трябва, което изисква достатъчно количество хранителни вещества в организма. Освен това, за да бъде лечението ефективно, понякога трябва да се премахнат някои пречки. Например понякога, за да заздравее порязването напълно, от организма трябва да се премахне чуждо тяло.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span>Според философията на естественото здраве са необходими три неща:</span></p> <p class="text-alignjustify"><span>1) да се открият и отстранят всички пречки, които могат да осуетят ефективното лечение;</span></p> <p class="text-alignjustify"><span>2) да се снабди организмът с онези вещества, които му липсват в резултат на неправилно приемане или асимилиране на хранителни вещества;</span></p> <p class="text-alignjustify"><span>3) да се обяснят на пациента принципите на доброто здраве и те да станат негово вътрешно убеждение.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span>Колкото и очевидна да е истината, че организмът може да се лекува сам, повечето хора са забравили за нея. През първата половина на 20 век хората са се интересували предимно от науката и технологиите. Откриването на такива "чудодейни лекарства" като пеницилина е накарало много хора да смятат, че медицината може да елиминира всички болести от лицето на земята. По онова време увереността в технологичните ни способности ни е накарала да вярваме, че науката накрая ще победи природата.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span>През втората половина на 20 век обаче, с появата на нови неизлечими болести като СПИН и &bdquo;супер микробите&rdquo;, които се появили след прекалената употреба на антибиотици и които са се превърнали в наказание дори за най-напредналите в медицинско отношение общества, хората са започнали да проумяват, че нещата не са такива, каквито са изглеждали в началото.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span>Колкото повече се отдалечаваме от природата, толкова по-скъпо става здравеопазването. Наливането на повече пари в него се е превърнало по-скоро в наливане на масло в огъня. В резултат на това разходите за здравеопазване са извън контрол, а бюрократичната система, създадена за овладяване на ситуацията, с нищо не помага за разрешаването на възникналите проблеми! &nbsp;Хората стават все по-болни, а ятрогенните болести /заболявания, предизвикани от лекарски действия, от провеждано лечение/ са третата причина за смъртност в САЩ! Ние вървим по същия път.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span>Междувременно тези проблеми са накарали много хора да се върнат към природата. Това е довело до появата на нова философия &ndash; &bdquo;философията на естественото здраве&rdquo;, при която &bdquo;<strong>естественото е по-добро</strong>&rdquo;. Повечето хора се връщат към по-традиционните методи за възстановяване и съхраняване на здравето като билкарството, правилното хранене, масажите, медитацията, мануалната терапия, физическите упражнения, детоксикацията и др.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span>Лекарствата в много случаи прикриват или потискат симптомите, без да се обръща внимание върху причината, която е довела до появата им. Това е особено вярно за хроничните заболявания. Лекарствата за високо кръвно налягане, например, не оказват никакво влияние върху причините, които водят до появата на високото кръвно налягане. Те просто намаляват кръвното налягане, като болестта си остава непроменена. След потискането на симптомите пациентът се успокоява, а заболяването продължава да прогресира, докато накрая не доведе до появата на допълнителни и обикновено още по-сериозни симптоми.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span>Действията, предприети за достигане на естественото здраве, при правилното им използване, оказват непосредствено влияние върху причините за болестта. Трябва да се лекува&nbsp;<strong>целият</strong>&nbsp;организъм, комплексно, а не само отделните симптоми или заболявания.</span></p> <p>&nbsp;</p> <h3><span style="font-size: 12pt;"><strong>Холизъм</strong></span></h3> <p class="text-alignjustify"><span>Концепцията за&nbsp;<strong>холизма</strong>&nbsp;(<strong>целостността</strong>) гласи, че нищо в организма не става изолирано, а всичко е взаимосвързано. Колкото и проста да изглежда тази идея, тя почти изцяло се пренебрегва. Холистичните методи на лечение се опитват да лекуват&nbsp;<strong>целия организъм, защото той е едно единно цяло, което е по-голямо от сумата на неговите части</strong>, а не отделните заболявания или органи. Холистиците използват&nbsp;<strong>естествената</strong>&nbsp;лекуваща способност на човешкия организъм, защото осъзнават, че самото лекуване всъщност се осъществява от организма.</span></p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;</p> <h3 class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;"><strong>Лекарят вътре в нас</strong></span></h3> <p class="text-alignjustify"><span>Всяка система в организма играе определена роля в поддържането на вътрешното равновесие в тялото или хомеостазата. Всъщност всяка клетка изпълнява определена функция за поддържане на здравето ни. За да изпълнява правилно работата си, всяка клетка се нуждае от определени материали, които тя си набавя от заобикалящите я течности, които идват от кръвообращението. Освен това, клетките се нуждаят от здрава вътрешна среда, включително нормално pH, а отпадъчните им продукти трябва да се елиминират и изхвърлят от заобикалящите ги течности.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span>До голяма степен качеството на тази&nbsp;<strong>извънклетъчна течност</strong>&nbsp;определя функционирането на клетките ни, което от своя страна определя здравния ни потенциал. Извънклетъчната течност е&nbsp;<strong>средата,</strong>&nbsp;в която живеят клетките ни. Всички многоклетъчни организми се нуждаят от здравословна среда, за да са здрави. По същия начин и клетките ни се нуждаят от здравословна среда.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span>Състоянието на извънклетъчната течност в организма ни се определя от&nbsp;<strong>начина ни на живот&nbsp;</strong>&ndash; хранителните вещества от храната, физическите движения, мислите ни /когато усещаме заплаха, например, надбъбречните ни жлези отделят адреналин,</span></p> <p class="text-alignjustify"><span>което може да ни помогне да избягаме по-бързо от опасността, но също така може да повиши кръвното ни налягане/.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span>Здравето ни зависи повече от начина ни на живот, отколкото от лекарите, които имаме. Дори и най-добрите съвети от най-добрите лекари няма да ни помогнат, ако не ги спазваме. Ние, а не лекарите ни, носим цялата отговорност за здравословното си състояние.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span>Доверете се на организма си и на природата. За да четете днес написаното тук, това означава, че в организма си носим част от гените на първите ни предци поне от преди 3&nbsp;000&nbsp;000 години! &nbsp;Нали не смятате, че за толкова време природата е пропуснала да създаде възможност и начин да сме здрави? Иначе човечеството просто нямаше вече да съществува!</span></p> <h2>&nbsp;</h2> <h3><span style="font-size: 12pt;"><strong>Лекарят като учител</strong></span></h3> <p class="text-alignjustify"><span>Лекарите трябва да играят ролята на учители, думата "доктор" произлиза от латинската дума doctor (от гл. doceo &lsquo;уча, обучавам&rsquo;) &lsquo;учител&rsquo;, средновек. лат. &lsquo;църковен учител; университетски преподавател&rsquo;. Днес думата е загубила първоначалния си смисъл и се превръща в академична титла, която лекарите получават при дипломирането си. Оттам прехвърля значението си и се осъзнава като човек, който лекува. Лекарят носи отговорност за това пациентът да бъде осведомен за принципите на доброто здраве. Това означава, че лекарят трябва да прекарва достатъчно време с пациентите си, което е доста трудна задача в днешно време.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span>Лекарите ни повече приличат на техници, отколкото на учители, защото нашата високотехнологична медицинска система е ориентирана повече към болестите, отколкото към здравето. Безспорно спешните случаи изискват незабавна намеса; ние нямаме време да чакаме естествените възстановителни свойства на организма да започнат да работят и да доведат до необходимите промени.Ориентираната към болестите система е изключително ефективна при кризисни за организма ситуации, при лечението на травми, при остри състояния, изискващи незабавна хирургическа интервенция. Инфарктът, например, е кризисно състояние, но той е крайният резултат на продължително заболяване. При такива заболявания профилактиката е много по-важна от това да се чака настъпването на кризата и след това да се вземат съответните мерки.</span></p> <h2>&nbsp;</h2> <h3><span style="font-size: 12pt;"><strong>Профилактиката е по-добра от лечението</strong></span></h3> <p class="text-alignjustify"><span>Повечето фактори, които оказват въздействие върху здравословното ни състояние, са свързани с начина ни на живот и поради тази причина профилактиката е&nbsp;<strong>наше</strong>&nbsp;задължение.</span></p> <h2>&nbsp;</h2> <h3><span style="font-size: 12pt;"><strong>Здравето е наша отговорност</strong></span></h3> <p class="text-alignjustify"><span>Удивително е как средностатистическият човек знае повече за вътрешните механизми на автомобила си, отколкото за физиологията на собствения си организъм. И се грижи много повече за автомобила си, отколкото за себе си и своето здраве. Това е много опасно, тъй като винаги можете да си купите нов автомобил, но никога не можете да си купите ново тяло. Основният проблем в случая е, че ние не искаме да поемем отговорността за собственото си здраве, а предпочитаме да я прехвърлим върху други хора. И се запътваме към поредния лекар, който да ни даде поредното прахче, хапче, капсулка, с които да направи чудо. Чудо има, но трябва да го сътровим ние самите, като поемем осъзната отговорност за собственото си здраве. Тук и сега. Веднага, не от понеделник.</span></p> <p>&nbsp;</p> <h3><span style="font-size: 12pt;"><strong>Знанието е сила</strong></span></h3> <p class="text-alignjustify"><span>Това твърдение важи с пълна сила за здравеопазването и поддържането на добро здраве. Колкото повече неща знаем, толкова по-добре ще бъдем подготвени за вземането на интелигентни решения, когато имаме избор. Информираността също означава, че ще бъдем по-добре подготвени за вземането на решения относно начина ни на живот &mdash; храната, която ядем, добавките, които вземаме, нивото на нашата активност, мисловните ни процеси и т.н., които представляват важна част от профилактиката на заболяванията. За да живеем пълноценно в динамична хармония и баланс със себе си, другите около нас и природата.</span></p> <p><a name="link_2"></a>&nbsp;<a href="#top">начало</a></p> <div style="height: 80px;"></div> <h2 class="text-aligncenter"><span style="font-size: 14pt;"><strong>Основни принципи на здравето</strong></span></h2> <p></p> <p class="text-alignjustify">Според философията на естественото здраве са най-важните неща в начина на живот, които ние трябва да спазваме, за да поддържаме добро здравословно състояние и избягваме болестите. Да разгледаме тези важни неща в начина на живот.</p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;</p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Прочистване</strong></span></p> <p class="text-alignjustify"><span>Хигиената, както външната, така и вътрешната, е много важна за здравето. Качеството на живота ни зависи от заобикалящата ни среда, от въздуха, храната, водата и т.н. Отпадъците в организма се натрупват, защото постъпването им става по-бързо от отстраняването. Човек консумира около два килограма химически хранителни добавки годишно. Освен това при съвременната обработка на храните от растителен произход се премахват повечето фибри. Ние ядем и много месо и млечни продукти, които изобщо не съдържат фибри. Фибрите изпълняват ролята на метла, като помагат за отстраняването на отпадните продукти на метаболизма, химикалите и токсините от стомашно-чревния тракт. Когато ние не получаваме достатъчно фибри с храната, движението на червата се забавя, което спомага за натрупването на отпадъчни вещества и токсини в червата, черния дроб и кръвта. Те се връщат обратно в организма ни и постепенно го отравят. Периодичното почистване на дебелото черво от тези натрупвания и детоксикацията на организма е полезно за всеки - отстранява вредните вещества, преди нивата на токсините в тъканите и кръвта да достигнат опасни стойности, подобрява функционирането на всички органи и тъкани, които елиминират отпадъците /червата, черния дроб, белите дробове, кожата, кръвта и бъбреците/. Препоръчва се да се прави два пъти в годината &mdash; веднъж през пролетта и още веднъж през есента.</span></p> <h3 class="text-alignjustify"></h3> <h3 class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;"><strong>Недостиг на кислород в клетките</strong></span></h3> <p class="text-alignjustify"><span>Хипоксията&nbsp;е една от основните причини за най-разпространените хронични заболявания. Тя е патологичен процес, при който е&nbsp;</span><span>налице неадекватност между нужда и доставка на кислород в&nbsp;</span><span>организма. Хипоксията се предизвиква, първо, от намаляването на кръвотока в кръвоносните съдове /артериите и артериолите/ поради намаляването на техния просвет, и второ, от понижаването на предаването на кислорода от страна на еритроцитите към клетките на тъканите. При недостиг на кислород вътреклетъчните биохимични реакции за извличане на енергия се нарушават, което води до появата на повечето патoлогии. Освен това повечето патогенни микроорганизми и повечето видове ракови клетки се развиват в анаеробна (лишена от кислород) среда.</span></p> <p>&nbsp;</p> <h3><span style="font-size: 12pt;"><strong>Дисбаланс на рН</strong></span></h3> <p class="text-alignjustify"><span>Нарушаването на баланса на рН, или киселинно-алкалния баланс, в организма е още един много важен фактор, който спомага за появата на различни заболявания. По принцип, нарушаването на рН баланса се получава в резултат на недостиг на хранителни вещества, но обратното също е вярно. Нарушеният киселинно-алкален баланс в организма може да влоши съществуващ проблем или да създаде нови проблеми. Понякога сериозно болен човек може да се излекува само чрез корекция на киселинно-алкалния си баланс. Тази процедура обаче не е толкова лесна, колкото изглежда, защото различните области в организма при оптимално функциониране имат различни нива на киселинност и алкалност. Балансът на рН в кръвта е изключително важен. Когато в организма няма достатъчно калций, основният алкализиращ елемент, чрез който се намалява киселинността, организмът започва да си го набавя от костите, при което се получава заболяването остеопороза. Затова е толкова важно поддържането на достатъчно количество калций в организма, който трябва да се взема заедно с достатъчно магнезий, бор и други хранителни вещества, които подпомагат неговото усвояване.</span></p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;</p> <h3><span style="font-size: 12pt;"><strong>Хранене и хранителни добавки</strong></span></h3> <p class="text-alignjustify"><span>Водата и хранителните вещества в извънклетъчната течност, която заобикаля клетките ни, снабдява ги с хранителни вещества и изхвърля отпадъчните им продукти, идват от кръвообращението, което от своя страна зависи от онова, с което се храним, от качеството на храната и напитките. Ако хранителните вещества, от които се нуждаят клетките, ги няма в диетата ни и не се произвеждат от организма, тогава клетките няма да ги получат. Ние може да изяждаме голямо количество храна, но ако тя не е качествена, клетките остават &bdquo;гладни&rdquo;, а в организма ни се трупат само токсини. По този начин клетките няма да могат да си свършат работата както трябва, което ще доведе до влошаване на здравето ни.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span>За да поддържаме максимално добро здраве през целия си живот, трябва да използваме хранителни добавки в диетата си. В резултат на съвременните селскостопански методи за производство, изтощаването на почвата, използването на пестициди, които унищожават полезните бактерии в нея, храните, които консумираме днес, не притежават достатъчни количества микроелементи. Методите за обработка на храните, създадени за удължаване на срока им на годност, унищожават повечето важни хранителни вещества, особено витамините, ензимите и фитонутриентите. Освен това, при повечето от нас стресът и замърсената околна среда повишават необходимостта от определени витамини, минерали и фитонутриенти.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span>Днес обичайната диета в развитите страни е богата на калории, но е много бедна на онези хранителни вещества, от които се нуждаем за поддържането на добро здраве. Ефектите от непълноценното хранене се проявяват с отслабването на имунната ни система, липсата на енергия и жизненост, а по-късно в живота с появата на хронични заболявания, като сърдечните болести, рака, артрита, остеопорозата и др.</span></p> <p>&nbsp;</p> <h3><span style="font-size: 12pt;"><strong>Дисбактериоза</strong></span></h3> <p class="text-alignjustify"><span>Чревната дисбактериоза е клинично-лабораторен синдром, който възниква при редица заболявания и се характеризира с променен качествен и/или количествен състав на микрофлората, както и транслокация на различните представители на необичайни местообитанията и прекомерен растеж на микроорганизми, метаболитни и имунни разстройства. Факторите, които водят до дисбактериоза, са многобройни. Затова почти 90% от населението - по един или друг начин - страда от дисбактериоза. При нея се увеличава общият брой на бактериите, променя се техният спектър, намалява концентрацията на жлъчни киселини, нарушава се абсорбция на мазнини и мастноразтворими витамини, получава се стеаторея ( Стеатореята е състояние, характеризиращо се с наличие на неразградени мазнини в изпражненията и може да се дължи на различни заболявания)</span><span>. Освен това, свободните жлъчни киселини повреждат епитела на лигавицата на червата, което води до нарушаване на засмукването на аминокиселини, мазнини, въглехидрати, дефицит на витамин В12. Лигавицата се колонизира от патогенни микроорганизми, някои щамове на които проявяват агресивност към чревната лигавица. Адхезията (</span><span>привличането между различни частици)&nbsp;</span><span>на някои патогенни бактерии към чревната лигавица води до загуба на микровласинките.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span>Клиничните прояви на дисбактериозата са разнообразни - запек, диария, метаболитни нарушения, възпалителни заболявания (гастрит, дуоденит), гнойно-възпалителни заболявания и усложнения с различна локализация, язва на стомаха и дванадесетопръстника, хепатит, злокачествени тумори, алергии и т.н.</span></p> <p>&nbsp;</p> <h3><span style="font-size: 12pt;"><strong>Отдих</strong></span></h3> <p class="text-alignjustify"><span>Друг основен принцип на здравето е отдихът. Под това трябва да се разбира почивка, релаксация, медитация и сън. Сънят е много важен за доброто ни здравословно състояние, като тук е важно не само количеството, но и качеството на съня. Съществуват четири фази на съня. При четвъртата, най-дълбока фаза, организмът ни преминава през определен ритъм, при който сънят със сънища се редува със сън без сънища. И двата вида са необходими за поддържане на здравето ни. Изследователите твърдят, че недоспиването&nbsp; и лошото качество на съня потискат имунната система и оказват отрицателно влияние върху умственото и физическото ни състояние. Хората, които страдат от безсъние, често прибягват до сънотворни. Въпреки че тези лекарства карат човека да заспи, те оказват значително влияние върху естествения ритъм на съня и почти никога не водят до качествен сън. Докато билки като хмел, валериана и пасифлора предизвикват естествен сън и са по-добри алтернативи за хората, които страдат от безсъние.</span></p> <p>&nbsp;</p> <h3><span style="font-size: 12pt;"><strong>Медитация</strong></span></h3> <p class="text-alignjustify"><span>Счита се, че медитацията също е важна част от този основен принцип на здравето. Тя подобрява здравословното състояние, намалява ефектите от стареенето, стреса и безпокойството, нормализира кръвното налягане, намалява ефектите на стареенето, стреса и безпокойството, нормализира кръвното налягане, намаляза риска от инсулт, повишава интелигентността и творческото мислене, подобрява паметта и възприемането, повишава енергичността и общото състояние на организма, подобрява функционирането на имунната система.</span></p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;</p> <h3><span style="font-size: 12pt;"><strong>Физическа активност</strong></span></h3> <p class="text-alignjustify"><span>Една от основните причини за лошото здраве е липсата на физическа активност. Физическите упражнения играят ключова роля за ускоряване на метаболизма на тялото, увеличаване нивото на кръвната захар, подобряването на съня и др. Физически упражнения в продължение на поне 15-20 минути три пъти в седмицата или ежедневни разходки в продължение на поне 40 минути, ако здравословното ни състояние го позволява, са едни от основните принципи на здравето и удължаването продължителността на живота.</span></p> <p>&nbsp;</p> <h3><span style="font-size: 12pt;"><strong>Електромагнитна токсичност</strong></span></h3> <p class="text-alignjustify"><span>Електромагнитните полета са напълно реален и обикновено невидим източник на замърсяване на околната среда. Те могат да оказват както полезно, така и вредно въздействие, поради способността си да променят полярността и напрежението на клетките. Така например, откритото през 1938 г. от д-р Роял Реймънд Райф явление &bdquo;биорезонанс&ldquo; решава много проблеми, включително подпомагане лечението на рак, и става основа на Биорезонансната терапия. В същото време радиочестотната радиация от мобилните апарати и от клетките на мобилните оператори са много вредни за здравето на хората. През 2011 г. Световната здравна организация призна, че излъчването от мобилните телефони е потенциално канцерогенно.</span></p> <p>&nbsp;</p> <h3><strong><span>Начин на мислене</span></strong></h3> <p class="text-alignjustify"><span>Начинът ни на мислене е<strong>&nbsp;нашият вътрешен диалог -</strong>&nbsp;онова, което ние казваме на самите себе си /независимо от това дали е съзнателно, или не/ за хората, обстоятелствата и случките около нас. &nbsp;Положителното мислене играе ролята на буфер срещу стреса и болестите. Лошото или негативното мислене води до отделяне в кръвта на химически съединения, които са неподходящи за съответната ситуация и вредни за здравето. Вслушвайте се във вътрешния си глас и&nbsp;<strong>избягвайте онези мисли, които не ви помагат.</strong></span></p> <p>&nbsp;</p> <p class="text-alignjustify"><span><strong>И винаги имайте предвид, че само позитивно мислене,</strong><strong>&nbsp;без позитивно действие, си остава едно позитивно нищо.</strong></span></p> <p><a name="link_3"></a>&nbsp;<a href="#top">начало</a></p> <div style="height: 80px;"></div> <h2 itemprop="name" class="text-aligncenter"><span style="font-size: 14pt;"><strong>Максимален имунитет</strong></span></h2> <p style="font-weight: 400;"></p> <p style="font-weight: 400;"><b><strong>Същност на имунитета</strong></b></p> <p style="font-weight: 400;">Имунитетът (от латински: immunis &ndash; &bdquo;свободен&ldquo;) е устойчивост на организма срещу физичните, химичните и биологичните патогенни фактори на заобикалящата го среда. Той е сложна система от защитно-приспособителни реакции на организма, които са се развили и усъвършенствали в хода на еволюцията. Основната цел на имунитета е да съхрани хомеостазата /стабилно, постоянно състояние/ и генетичната цялост на организма, независимо от промените в заобикалящата го жива и нежива природа.</p> <p style="font-weight: 400;"><b><strong>Природата е определила механизмът на силния имунитет на първо място да зависи от работата на полезната микрофлора в дебелото черво</strong></b>!<span>&nbsp;</span>Нормално в дебелото черво на възрастен човек има около 1,5-2 кг бактерии. Ако в дебелото черво има достатъчно количество полезни&nbsp; бактерии /виж схемата/, които да работят и да &bdquo;произвеждат&rdquo; необходимите важни за организма вещества, то имунната ни система ще работи добре!&nbsp; Ако полезните бактерии са унищожени по една или друга причина или са в недостатъчно количество, тогава доминират патогените, те произвеждат токсини и вместо с полезни вещества организмът ни се насища с токсини.</p> <p style="font-weight: 400;"><b><strong>Симптоми на дисбактериозата, респективно - на слабия имунитет</strong></b><span>&nbsp;</span><b><strong>в значителна степен</strong></b></p> <p style="font-weight: 400;"><b><strong>Запек, диария, подувания на корема, всякакви проблеми с дебелото черво, лоша миризма при ходене до тоалетна; чести настинки; чувство на умора; високо кръвно налягане; алергии; родени със секцио хора без допълнително формирана микрофлора в дебелото черво; атопичен дерматит; хранителни непоносимости; автоимунни заболявания и др.<span>&nbsp;</span></strong></b>Повече за връзката между имунната система и полезните бактерии в дебелото черво може да се прочете в книгата<span>&nbsp;</span><a href="https://drive.google.com/file/d/1CZBnuCVTBaa5cvmv6og4v_UmasjVNXDf/view">&bdquo;Дисбактериозата &ndash; епидемията на ХХI век&rdquo;</a><span>&nbsp;</span>на<span>&nbsp;</span><a href="https://www.youtube.com/watch?v=Z2WC2gelOlw&amp;feature=youtu.be">проф. д-р Ашот Хачатрян, д.м.н., гастроентеролог</a><a href="https://www.youtube.com/watch?v=Z2WC2gelOlw&amp;feature=youtu.be">,</a><span>&nbsp;</span>заслужил изобретател на Европа и Русия, статиите<span>&nbsp;</span><a href="https://medbio.bg/article/disbakterioza-i-mikrobiom#link_1">Микробиомът и алергичните заболявания</a><span>&nbsp;</span>и<span>&nbsp;</span><a href="https://medbio.bg/article/nachini-na-rajdane#link_1">Цезаровото сечение - свързано със значително по-високата заболеваемост при децата</a><span>&nbsp;</span>в сайта ни<span>&nbsp;</span><a href="https://medbio.bg/">www.medbio.bg</a><a href="https://www.medbio-bg.eu/"><span>&nbsp;</span></a>.</p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;"><b><strong>Практически стъпки за повишаване на имунитета</strong></b></span></p> <ul style="font-weight: 400;"> <li class="text-alignjustify">Изчистете еднократно дебелото черво с лаксатив за съответната възраст,<span>&nbsp;</span><b><strong>за да се заселят пробиотичните бактерии на чисто</strong></b>.<span>&nbsp;</span>Защото няма шанс 15 мл пробиотик, пък било то и с живи бактерии, каквито са бактериите в нашите пробиотични изделия, да се преборят с 2 килограма условно-патогенни и патогенни микроорганизми. Препоръчваме за възрастни очистителното &bdquo;Фортранс&rdquo;, дозировката е с зависимост от килограмите на човека &ndash; на всеки 20 кг по 1 саше, но не повече от 4 сашета. Всяко саше се разтваря в 1 л. вода и се изпива за 1 час. Консултирайте се с нашия лекар за възможни противопоказания при необходимост. За бебета и деца препоръчваме лаксатива &bdquo;Дуфалак&rdquo; сироп, давайте максималната доза за съответната възраст. Трябва да има обилно изхождане за максимално изчистване на дебелото черво &ndash; това в много важно за успешното възстановяване на микрофлората. Консултирайте се с педиатър при необходимост.</li> <li class="text-alignjustify">Веднага след това започнете<span>&nbsp;</span><b><strong>ефективно, лесно и бързо заселване на живи пробиотични бактерии в дебелото черво</strong></b><span>&nbsp;</span>с еднократно прилагане на<span>&nbsp;</span><a href="https://medbio.bg/category/probiotici-za-bebeta"><b><strong>пробиотици Нарин&eacute; адълт</strong></b></a><span>&nbsp;</span>за възрастни и деца над 3 г. и<span>&nbsp;</span><a href="https://medbio.bg/category/probiotici-za-bebeta"><b><strong>Нарин&eacute; бейби за бебета и деца до 3 г.</strong></b></a></li> <li class="text-alignjustify"><b><strong>Възловото предимство на нашите пробиотици е, че бактериите в тях са съвсем живи. Поради тази причина те премахват дисбактериозата многократно по-ефективно.</strong></b><b><strong><span>&nbsp;</span>&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;<span>&nbsp;</span>&nbsp;&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;&nbsp;<span>&nbsp;</span></strong></b></li> </ul> <p style="font-weight: 400;" class="text-alignjustify">Всеки от пробиотиците съдържа две бутилки с различни видове бактерии, защото извън човешкия организъм ацидофилните и бифидобактериите не могат да живеят заедно: те живеят в различни хранителни среди, инкубират се при различни условия, имат различна киселинност на средата и т.н. Приемат се 15-30 мин. преди хранене и задължително се редуват при прием &ndash; преди едното хранене от едната бутилка, преди следващото хранене от другата бутилка и т.н., колкото е броят на основните хранения. Така се осигурява пълният набор от полезни пробиотични бактерии.<span>&nbsp;</span><b><strong>Много е важно преди приемане те да се затоплят чрез задържане в устата за около 1 минута, за да излязат от анабиоза /занижени жизнени функции/, в която се намират при охлаждане.</strong></b><span>&nbsp;</span>След затопляне те стават максимално активни и дееспособни. Не затопляйте в микровълнова фурна и над 40 &deg; С!</p> <ul style="font-weight: 400;"> <li class="text-alignjustify"><b><strong>Заселете непатогенен щам на Ешерихия коли, една от най-важните бактерии за имунитета,</strong></b><span>&nbsp;</span>с<span>&nbsp;</span><a href="https://medbio.bg/product/probiotik-s-jivi-aktivirani-bakterii-medbio-e-coli-nepatogenen-shtam"><b><strong>пробиотика Медбио+E. coli.<span>&nbsp;</span></strong></b></a>Ние сме свикнали да чуваме, че Ешерихия коли е най-неприятната и вредна бактерия. Това обаче не е така. &nbsp;Ешерихия коли има много разновидности, повечето от които са безвредни. Безвредните щамове са част от нормалната и необходима микрофлора на червата на човека и животните. Там тя допринася големи полза на гостоприемника, като участва в синтезирането на витамин К, както и в предпазването от развитие на патогенни бактерии в дебелото черво.<span>&nbsp;</span><b><strong>Щамът Ешерихия коли в нашия пробиотик се използва повече от 100 години като пробиотик!!!</strong></b></li> </ul> <p class="text-alignjustify"><b><strong></strong></b></p> <ul style="font-weight: 400;"> <li class="text-alignjustify">Хранете пробиотичните си бактерии, след като започнете заселването им, с<span>&nbsp;</span><a href="https://medbio.bg/product/prebiotik-medbioinulin-hrana-za-bakteriite-v-debeloto-chervo-inulin"><b><strong>пребиотика Медбио+Инулин</strong></b></a><span>&nbsp;</span>в<span>&nbsp;</span><b><strong>продължение на<span>&nbsp;</span></strong></b><b><strong>минимум<span>&nbsp;</span></strong></b><b><strong>3-4 месеца</strong></b>, започвайки от първия ден на приемането на пробиотиците.<span>&nbsp;</span><b><strong>Това е много важно, за да могат те да се размножават, да достигнат необходимото количество в дебелото черво, да бъдат активни и да поддържат висок имунитет срещу вируси и бактерии.<span>&nbsp;</span></strong></b>Пробиотиците са само закваската, която слагаме в дебелото черво еднократно, а с храната за бактериите /пребиотика/ гарантираме размножаването им. В противен случай те умират от глад. Същото е, както когато заквасваме мляко &ndash; слагаме 1 път няколко лъжици закваска в няколко литра мляко, имаме хранителна среда, осигуряваме подходящата температура за достатъчно дълго време, за да се размножат бактериите от закваската и да стане кисело мляко.</li> </ul> <p></p> <ul style="font-weight: 400;"> <li class="text-alignjustify">Носът е врата, дом и развъдник за вируси, бактерии и гъбички. Премахнете хремата, запушения нос, честите възпаления в УНГ, синузита, като унищожите патогенните бактерии и гъбички в носа и създадете преграда с&nbsp;<a href="https://medbio.bg/category/probiotichni-kapki-za-nos">пробиотичните капки за нос&nbsp;Нарине назал</a>&nbsp;/комплект/. &nbsp;За максимална ефективност задължително направете промивки на носа 3 дни по 3 пъти на ден с противогъбичен разтвор на&nbsp;<a href="https://medbio.bg/product/za-raztvor-s-protivogabichno-deystvie-medbio-za-nazalni-promivki">праховата смес&nbsp;<u>Медбио+За промивки</u></a>, с което се постига 99,9% редукция в броя на жизнеспособните клетки на Кандида. За промивките може да използвате&nbsp;<a href="https://medbio.bg/product/komplekt-za-izvarshvane-na-nazalni-promivki-medbiochist-nos">комплекта за назални промивки Медбио+Чист нос</a>.&nbsp;Прилагането на пробиотичните капки за нос&nbsp;<a href="https://medbio.bg/product/pri-hrema-i-zapushen-nos-probiotichni-kapki-za-nos-narine-nazal-k-t">&bdquo;Нарине назал&rdquo; комплект</a>&nbsp;е високо ефективно, относително трайно и напълно безопасно решение,&nbsp;което ще ви даде възможност да дишате пълноценно. Количеството капки е достатъчно за двама души.</li> </ul> <p style="font-weight: 400;" class="text-alignjustify">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;<span>&nbsp;</span></p> <ul style="font-weight: 400;"> <li class="text-alignjustify">Правете в продължение на няколко месеца ежедневно по 30-40 мин. дихателни упражнения с<span>&nbsp;</span><a href="https://medbio.bg/product/pri-visoko-kravno-nalyagane-hronichen-stres-dihatelen-trenajor-medbio">дихателния тренажор Медбио+</a>&nbsp;з<b><strong>а рязко увеличаване на компенсаторните и адаптационни възможности на организма като цяло</strong></b>.<span>&nbsp;</span><b><strong>При това намаляват хипоксията на клетъчно ниво, последствията от стреса и от хиподинамията /недостатъчното движение/, нормализира се кръвното налягане, намалява се вероятността от развитие на хронични заболявания</strong></b><span>&nbsp;</span>и се получават още много други ползи за организма. За повече информация прочетете статията<span>&nbsp;</span><a href="https://www.medbio-bg.eu/bg/statii/hipoksiya">Хипоксията, високото кръвно налягане и хроничните заболявания</a><a href="https://www.medbio-bg.eu/bg/statii/hipoksiya"><span>&nbsp;</span></a>в сайта.</li> <li class="text-alignjustify">Спазвайте стриктно инструкциите за употреба на всички продукти.<span>&nbsp;</span><b><strong>Това е възлово за ефективността им.</strong></b><span>&nbsp;</span>Неспазването на указанията е основна причина за липса на много добри резултати.</li> <li class="text-alignjustify">Хранете се с разнообразна храна.</li> <li class="text-alignjustify">Приемайте при възможност хранителните добави<span>&nbsp;</span><a href="https://medbio.bg/product/now-foods-nattokinase-100-mg-60-kapsuli-natokinaza-ot-soevi-zarna-za-predpazvane-ot-sardechno-sadovi-zabolyavaniya60-120">ензими Натокиназа</a>,<a href="https://www.medbio-bg.eu/bg/vitamini/ester-c-1000mg"><span>&nbsp;</span></a><a href="https://medbio.bg/product/myelements-ester-c-1000mg-effervescent-20s-ester-c-efervescentni-tabletki-20-broya">алкален витамин С /естер С/</a>,<span>&nbsp;</span><a href="https://medbio.bg/product/magneziev-citrat-vitamin-b6">магнезиев цитрат с вит. В6</a><a href="https://www.medbio-bg.eu/bg/minerali/magneziev-tsitrat-vitamin-b6">,<span>&nbsp;</span></a>яжте<span>&nbsp;</span><a href="https://medbio.bg/product/zlatno-leneno-seme-0200-kg">златно ленено семе</a><a href="https://www.medbio-bg.eu/bg/hrani/leneno-seme">.</a></li> </ul> <p style="font-weight: 400;" class="text-alignjustify"><b><strong>&nbsp; &nbsp; &nbsp;Какво означава съвсем живи бактерии?</strong></b></p> <p style="font-weight: 400;" class="text-alignjustify"><b><strong>Пробиотичните бактерии извън човешкия организъм могат да живеят само и единствено в хранителна среда на водна основа, с хранителни вещества, подходящи за конкретния пробиотичен щам, само в хладилно съхранение и не по-дълго от 4-5 месеца, просто защото толкова живеят бактериите.</strong></b><span>&nbsp;</span>Извън тези условия бактериите не са живи, а жизнеспособни, или още условно живи.</p> <p style="font-weight: 400;" class="text-alignjustify"><b><strong>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Пробиотичните продукти на микробиологична лаборатория Медбио+ могат ли да се ползват профилактично?</strong></b></p> <p style="font-weight: 400;" class="text-alignjustify">Да, могат. И тогава ефектът е най-голям и най-лесно се постига.</p> <p style="font-weight: 400;" class="text-alignjustify"><b><strong>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Откога се прилагат тези методики?</strong></b></p> <p style="font-weight: 400;" class="text-alignjustify">В чужбина от над 30 години, в България - от 8 години. И дават отлични резултати.</p> <p style="font-weight: 400;" class="text-alignjustify"><b><strong>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Удовлетвореност на клиентите</strong></b></p> <p style="font-weight: 400;" class="text-alignjustify">Огромната част от нашите клиенти са много удовлетворени от резултатите от прилагането на нашите продукти. Можете да прочетете в страницата<span>&nbsp;</span><a href="https://medbio.bg/blog/category/otzivi"><b><strong>Отзиви</strong></b></a><span>&nbsp;</span>на сайта.</p> <p style="font-weight: 400;" class="text-alignjustify"><b><strong>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Разпространение на продуктите</strong></b></p> <p style="font-weight: 400;" class="text-alignjustify">Продуктите се разпространяват основно онлайн, като заявката обикновено се изпраща същия ден, ако е направена до около 15.00 часа. Транспортира се в топлоизолирани кашони с акумулатор на студ с Еконт. За поръчки над 69 лв. доставката е безплатна.</p> <p style="font-weight: 400;" class="text-alignjustify"><b><strong>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Продават ли се продуктите в аптечната мрежа?</strong></b></p> <p style="font-weight: 400;" class="text-alignjustify">Списъкът на аптеките, с които работим в момента, можете да намерите на сайта в страницата<span>&nbsp;</span><a href="https://medbio.bg/page/apteki">Аптеки.</a><span>&nbsp;</span>Зареждаме също така всяка аптека, дрогерия или медицински център, които пожелаят да работят с<span>&nbsp;</span><b><strong>микробиологична лаборатория Медбио+.</strong></b></p> <p style="font-weight: 400;" class="text-alignjustify"><b><strong>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Поддържане на микрофлората на дебелото черво в кондиция</strong></b></p> <p style="font-weight: 400;" class="text-alignjustify">Най-добрият начин е консумацията на<span>&nbsp;</span><a href="https://narine.bg/"><b><strong>ацидофилно мляко &bdquo;Нарин&eacute;&rdquo;</strong></b></a><a href="https://narine.bg/">.</a><span>&nbsp;</span>То съдържа живи ацидофилни бактерии пробиотичен колонизиращ щам и лактобацилус булгарикус, подходящо е за всички възрасти, включително и за малки деца. Може да бъде намерено в цялата страна, в големи вериги и в малките магазини. Ако го няма във вашия квартален магазин, кажете им да се свържат с дистрибутора на млякото &bdquo;Боженци&rdquo; и той ще ги зареди по най-бързия начин.</p> <p style="font-weight: 400;" class="text-alignjustify"><b><strong>Нашите контакти са:</strong></b></p> <p style="font-weight: 400;" class="text-alignjustify"><b><strong>Консултации с</strong></b><span>&nbsp;</span><b><strong>лекар:</strong></b><span>&nbsp;</span>0879353680 или на<span>&nbsp;</span><a href="mailto:[email protected]">[email protected]</a></p> <p style="font-weight: 400;" class="text-alignjustify"><b><strong>Заявки:</strong></b><span>&nbsp;</span>0879353677 и в<span>&nbsp;</span><a href="https://medbio.bg">www.medbio.bg</a></p> <p style="font-weight: 400;" class="text-alignjustify"><b><strong>Справки по направени поръчки:</strong></b><span>&nbsp;</span>0893393313 или на<span>&nbsp;</span><a href="mailto:[email protected]">[email protected]</a></p> <p style="font-weight: 400;" class="text-alignjustify"><b><strong>Последвайте ни във Facebook</strong></b>:<span>&nbsp;</span><a href="http://www.facebook.com/www.medbio.life">www.facebook.com/www.medbio.life</a></p> <p style="font-weight: 400;">&nbsp;</p> <p style="font-weight: 400;"><b><strong>Екип на Медбио+</strong></b></p> <p><a name="link_4"></a>&nbsp;<a href="#top">начало</a></p> <div style="height: 80px;"></div> <h3 itemprop="name" class="text-aligncenter"><strong>Медитацията - деликатното изкуство да не правиш нищо</strong></h3> <p itemprop="name" class="text-aligncenter"><strong></strong></p> <p class="text-alignjustify">Дали това е така? Какво е медитация?&nbsp; Дали тя ще ни доведе до хармония със себе си и околния свят? Как ще постигнем тази хармония? Все въпроси, на които търсим отговори.</p> <p class="text-alignjustify">Думата медитация произлиза от индо-европейското med- , в превод меря, което през латинското meditation постепенно се превръща в онова, което днес разбираме под медитация.<br />Един приятен и лесен начин да възстановим душевния си баланс и да избягаме от лапите на стреса &ndash; &bdquo;страшилището" на ХХІ век, е медитацията.&nbsp; Тя може да ни даде много - да ни накара да преминаваме мисловната бариера между негативно и позитивно, безспокойството и мира, нещастието и щастието.</p> <p class="text-alignjustify">Научно доказано е, че медитирането:<br />&bull;&nbsp;&nbsp; &nbsp;Намалява стреса и безспокойството;<br />&bull;&nbsp;&nbsp; &nbsp;Лекува страхове и натрапчиви мисли;<br />&bull;&nbsp;&nbsp; &nbsp;Засилва увереността;<br />&bull;&nbsp;&nbsp; &nbsp;Освобождава от усещането за депресия;<br />&bull;&nbsp;&nbsp; &nbsp;Подобрява концентрацията;<br />&bull;&nbsp;&nbsp; &nbsp;Повишава мотивацията;<br />&bull;&nbsp;&nbsp; &nbsp;Лекува пристрастявания;<br />&bull;&nbsp;&nbsp; &nbsp;Разрешава проблеми със съня;<br />&bull;&nbsp;&nbsp; &nbsp;Помага на хората, страдащи от панически атаки.</p> <p class="text-alignjustify">Медитацията е универсална. Тя преминава отвъд всички разделения поставени от религията, държавата или културата. Това е дар към човечеството, с който се достига духовно състояние на безкрайност, неограничено от идентичностите. Тя е единственото средство за завръщане към невинността.<br />Модерният начин на живот е силно повлиян от негативни емоции като гняв, омраза, страх и други. Тези човешки емоции имат подчертана склонност да се удвояват и разпространяват. Например, предателството води до подозрителност към околните. Отрицателните емоции формират трайни впечатления и създават несигурност на индивида и в обществото.<br />Медитацията помага да се преодолеят тези емоции, за да се постигне състояние на умиротвореност, спокоен ум и здраво тяло без стрес. При ежедневна практика човек разцъфтява в непоклатима личност. С увеличаване на броя на хората, които са невъзмутими, спокойни и здрави, ще се улесни социалната трансформация, което позволява на хората в обществото да се изпълнят с доверие, щастие и удовлетворение.<br /><br />Медитацията дава и индивидуални, и социални ползи. Всеки един практикуващ медитация извлича физиологически ползи за своето тяло - по-ниско кръвно налягане, намалени нива на глюкоза в кръвта, подобрена имунна система, повишена жизненост на тялото, контрол над безсънието и подобрено общо здравословно състояние на тялото. Освен това, медитацията дава предимство за ума -&nbsp;&nbsp; емоционална стабилност, намалена тревожност, намаляване на гнева, повишено ниво на усещането за щастие, развита интуиция, яснота и спокойствие, увеличена способност за концентрация, намалено напрежение и страх. Всичко това води до духовно израстване &ndash; съзнанието еволюира, медитацията носи хармония в творението, лична трансформация, осъзнаване на себе си.<br />Така всеки един, усъвършенствал себе си, носи и социални ползи. Медитацията развива усещанията за щастие, удовлетвореност и спокойствие. Увеличаването на броя на хората, които практикуват медитация, има успокояващ ефект върху околната среда. Това е мощен начин за постигане на общество без насилие. Общество, основаващо се на ценностите на здравето &ndash; ефектите от медитацията включват щастие, уважение към заобикалящата среда и околните, оценяване на многообразието в природата, силно чувство за социална принадлежност. Тези качества на индивидуално ниво помагат за развитие на социална система, основана на хуманните ценности.<br />В съвременното общество, сред хората, които не са запознати отблизо с медитацията, съществуват няколко мита.<br />В близо шестте милиарда активни умове във всеки един момент, има безкрайни потоци от мисли за всеки аспект от творението. Някои&nbsp; мисли възприемат реалността такава, каквато е,&nbsp; други са въображение, а трети - просто погрешни схващания. Кажи думата &ldquo;медитация&rdquo; и всякакви представи се зараждат в главата ти: това за мен ли е? Не мога да стоя часове наред? Кой всъщност иска да медитира?</p> <p class="text-alignjustify"><br />Ето списък на най-често срещаните митове, надяваме се, че след като ги прочетете, объркванията ще изчезнат и всичко ще е изяснено.</p> <p class="text-alignjustify"><strong>Мит за медитацията #1: Медитацията е концентрация</strong><br />Медитацията е всъщност липса на концентрация. Концентрацията е полза от медитацията. Концентрацията изисква усилие, а медитацията е абсолютно отпускане на ума. Медитацията е да се отпуснеш напълно, и когато това стане, ти си в състояние на дълбока почивка. Когато умът е спокоен, можем да се концентрираме по- добре.</p> <p class="text-alignjustify"><br /><strong>Мит за медитацията #2: Медитацията е религиозна практика</strong><br />Йога и медитация са древни практики, които надхвърлят всички религии. За медитацията няма никакво ограничение за религия, нация и вяра. Точно както слънцето свети за всички, и вятърът духа за всички, медитацията помага на всички.</p> <p class="text-alignjustify"><br /><strong>Мит за медитацията #3: Да стоиш в поза лотос и да медитираш</strong><br />По време на медитация най-важно е да си неподвижен и да ти е удобно. Това ни помага да имаме по-дълбоко преживяване. Може да седнете с кръстосани крака, на стол, диван. Когато започнете своята медитация, добре е да поддържате поза с изправен гръбнак, отпуснати глава, врат и рамене.</p> <p class="text-alignjustify"><br /><strong>Мит за медитацията #4: Медитацията е за стари хора</strong><br />Медитацията е универсална и добавя стойност към живота на хора от всякаква възраст. Някой може да започне да медитира на 8-9 години. Точно както душът поддържа тялото чисто, медитацията е като душ за ума.<br />В куртурните традиции на Изтока, медитацията започва да се практикува от ранна детска възраст, като подпомага израстването на личността. При всички случаи обаче, трябва да се прави под ръководството на възрастен човек и без да е задължителна, ако детето не желае. Все повече млади хора и на Запад, включително и в България, се обръщат към медитацията по свой избор и като осъзната потребност и решение.</p> <p class="text-alignjustify"><br /><strong>Мит за медитацията #5: Медитацията е все едно да се хипнотизираш</strong><br />Медитация е напълно различна от хипнозата - и като състояние, и като процес, и като опитност, и като преживяване. При хипнозата човек не осъзнава през какво минава. Медитацията е пълна осъзнатост на всеки един момент. Хипнозата прекарва човек през същите впечатления, които са в ума му. Медитацията ни освобождава от тези впечатления, така че съзнанието ни да остане ясно и свежо. Хипнозата увеличава метаболизма, а медитацията го намалява. &ldquo;Тези, които редовно правят пранаяма и медитират не могат да се хипнотизират лесно,&rdquo; казва Шри Шри Рави Шанкар.</p> <p class="text-alignjustify"><br /><strong>Мит за медитацията #6: Медитацията е контрол на мислите</strong><br />Мислите не идват при нас с покана. Ние ги осъзнаваме едва след като пристигнат! Мислите са като облаци в небето. Те идват и си отиват от само себе си. Да се опитваш да контролираш мислите изисква усилие, а ключът към спокоен ум е безусилието. При медитация ние не копнеем за хубави мисли, нито сме против лошите мисли. Ние просто ставаме свидетели на мислите и евентуално ги подминаваме, навлизайки в дълбокото, тихо пространство вътре в нас.</p> <p class="text-alignjustify"><br /><strong>Мит за медитацията #7: Медитацията е начин за бягство от проблемите</strong><br />Точно обратното, медитацията ти дава сила да се изправиш пред проблемите си с усмивка. В нас се развиват умения да се справяме със ситуации по приятен и градивен начин чрез йога и медитация. Развиваме възможността да приемаме хората и ситуациите такива, каквито са и да вземаме осъзнати действия, вместо да премисляме миналото и да се тревожим за бъдещето. Медитацията подхранва вътрешната ни сила и самооценка. Тя е като чадър в дъждовно време. Ще се появяват изпитания, но въпреки това ние вървим напред с увереност.</p> <p class="text-alignjustify"><br /><strong>Мит за медитацията #8: Трябва да медитираш с часове, за да навлезеш дълбоко</strong><br />Ти не трябва да стоиш часове, за да имаш по-дълбоко преживяване по време на медитация. Връзката с тази дълбока вътрешна сърцевина на твоето съществуване, твоят източник, може да се осъществи за части от секундата. Само 20 минутки медитация всяка сутрин и вечер е достатъчна, за да те отведе на това красиво пътешествие навътре. С практикуването на медитация всеки ден, качеството и ще се подобрява постепенно.</p> <p class="text-alignjustify"><br /><strong>Мит за медитацията #9: Ако медитираш, ще станеш монах или отшелник</strong><br />Не трябва да се отказваш от материалния живот, за да медитираш или да се развиваш на духовната пътека. Всъщност, качеството на твоята способност да се наслаждаваш се подобрява значително, като медитираш. С тих и спокоен ум ти можеш да живееш щастливо и да правиш семейството си щастливо.</p> <p class="text-alignjustify"><br /><strong>Мит за медитацията #10: Можеш да медитираш само в определено време, обръщайки се в определена посока</strong><br />Всяко време е добро за медитация и всички посоки са добри за медитация. Единственото нещо, което трябва да помниш е, че не трябва да си с пълен стомах; иначе може да задрямваш, вместо да медитираш. Въпреки това, добре е да медитираш по време на изгрев и залез (сутрин и вечер), тъй като ще те държи спокоен и енергичен през деня.</p> <p><a name="link_5"></a>&nbsp;<a href="#top">начало</a></p> <div style="height: 80px;"></div> <h3 itemprop="name" class="text-aligncenter">Транскраниална електро стимулация - ТЕС-терапия</h3> <p></p> <p>ТЕС-терапията е неинвазивен (без проникване във вътрешността на организма) метод за лечение, чрез транскраниална (лат. trans - през; cranium - череп) електростимулация. Това е физиотерапевтичен метод на положително въздействие върху здравето.</p> <p><strong>Принцип на лечебното въздействие</strong></p> <p>Повечето физиологични процеси, осигуряващи нормалното функциониране на нашия организъм, се управляват от мозъка. Той отговаря за нашето мислене, емоции, поведение и работата на всички органи и системи на организма. Предаването на командите, постъпващи от мозъка към органите и системите на организма ни, се извършва с помощта на химични вещества, наречени неврохормони. В мозъка, в зависимост от необходимостта от определени резултати, се произвеждат различни видове неврохормони. Едни от най-значимите от тях са<span>&nbsp;</span><strong>ендорфините</strong>.</p> <p>Установено е, че при пряка електростимулация на хипоталамо-хипофизарната област на мозъка, може да се получи високоефективно обезболяване.</p> <p>През 70-те години на XX век, при изучаване на механизмите на това обезболяване, учените откриват специални вещества, механизмът на действие на които е подобен на действието на опиатите, например на морфина. Тези вещества получават наименованието ендорфини или &bdquo;вътрешни морфини&rdquo;. При по-нататъшното изучаване на ролята на ендорфините в организма, става ясно, че обезболяващият им ефект е много по-силен от всички известни аналгетици.</p> <p>Днес е установено, че ендорфините, освен обезболяването, оказват и друго положително влияние върху организма, включително ефективно противодействат на стреса, нормализират имунитета, ускоряват заздравяването на увредените тъкани и повишават качеството на живота като цяло. Ендорфините дори се наричат &bdquo;хормони на щастието&rdquo;, тъй като те се отделят в малки количества в организма на човека, когато той изпитва положителни емоции. Когато в организма има достатъчно количество ендорфини, човекът може да понася тежък стрес и натоварвания, да се бори с болестите и да оздравява по-бързо.</p> <p>За съжаление, при повечето от нас отделянето на ендорфините се потиска поради нарушаване на екологичната обстановка, постоянни стресове, прекалено големи физически и психически натоварвания, чести инфекциозни заболявания и различни токсични въздействия, на които се подлага нашият организъм. В резултат на това възниква силен недостиг на тяхното отделяне и количеството на ендорфините в организма намалява. По този начин се нарушава нормалното функциониране на организма като саморегулираща се система, появяват се остри и хронични заболявания, различни болкови синдроми, забавя се заздравяването на увредените тъкани, отслабва имунитетът, появяват се различни психосоматични разстройства, съпровождащи се с нарушения на съня, чести промени в настроението, намаляване на работоспособността, както и влошаване на качеството на живота като цяло.</p> <p><strong>Активация на защитните системи на организма</strong></p> <p>Днес единственият научно обоснован физиотерапевтичен метод за повишаване на нивото на ендорфините в организма е методът на транскраниалната електростимулация (ТЕС терапия), който при нас се реализира с помощта на уреда &bdquo;Medbio + TES therapy&rdquo;. Уредът въздейства чрез специални импулсни токове с ниска мощност, като по този начин избирателно активира онези структури в мозъка, които произвеждат ендорфини.</p> <p>Методът на лечение, който се реализира с помощта на уреда за ТЕС-терапия е разработен от колектив от учени на Института по физиология &bdquo;И.П. Павлов&rdquo; към Руската Академия на Науките, гр. Санкт-Петербург. Методът се основава върху регистрирано научно откритие, получило медала &bdquo;Академик П.Л. Капица&rdquo;. През 2004 и 2012 г. групата създатели на метода за ТЕС-терапия, начело с доктора на медицинските науки професор В. П. Лебедев, печели премиите на Правителството на Руската Федерация в областта на науката и техниката. Методът печели голямата награда &bdquo;За най-добър иновативен проект в областта на здравеопазването&rdquo; на форума &bdquo;Руски индустриалец - 2008&rdquo;.</p> <p>Уредът може значително да повиши способността на организма за отделяне на ендорфини. В същото време, ефектът дори само от една половинчасова процедура продължава от 12 часа до няколко дни.</p> <p>Методът е абсолютно безопасен за човека, тък като става дума не за приемане на някакви лекарства или стимулатори, а за тренировка и повишаване на ефективността на защитната система на организма. Това води до по-активно отделяне на ендорфини по естествен път в необходимия момент.</p> <p>ТЕС-терапията не предизвиква пристрастяване или зависимост, защото произведените ендорфини веднага се използват от организма по предназначение и в необходимото количество, а неизползваното количество или излишъкът се разпада до аминокиселини след няколко минути.</p> <p><strong>Показания</strong></p> <p>ТEС-терапията е високоефективен немедикаментозен метод за положително въздействие върху здравето и позволява от 2 до 5 пъти да се съкрати количеството на използваните медикаменти, включително и аналгетици, инфузионни разтвори, антибиотици, имуномодулатори, антидепресанти, някои хормонални средства и в повечето случаи (особено при леките форми на заболяванията) напълно да ги замести. По-долу е приведен списък с показания за приложението на ТЕС-терапията.</p> <p><strong>За здрави хора</strong></p> <ul> <li>Подобряване на здравословното състояние, настроението и повишаване на активността.</li> <li>Премахване на умората и повишаване на работоспособността.</li> <li>Ограничаване на стреса, повишаване на адаптационните възможности на организма.</li> <li>Нормализиране на съня и работоспособността.</li> <li>Намаляване на безпокойството.</li> </ul> <p><strong>За повишаване на имунитета</strong></p> <ul> <li>Коригиране на нарушенията на имунитета при прекалено големи физически и психически натоварвания.</li> <li>Профилактика на остри респираторни вирусни инфекции /ОРВИ/ чрез използване на ТЕС-терапията през предепидемичните периоди и през продромалния (сигнален) период - период на появата на първите признаци, &nbsp;преди появата на остри симптоми.</li> </ul> <p><strong>При болкови синдроми в неврологията и други области на медицината</strong></p> <ul> <li>Болки, свързани с поражения или увреждания на нервите.</li> <li>Болки в гръбначния стълб, радикулит.</li> <li>Болки при деформиращи артрози.</li> <li>Невралгии от различен произход.</li> <li>Болкови синдроми при наранявания и битови травми.</li> <li>Болкови синдроми при заболяванията на вътрешните органи.</li> <li>Следоперационни болки.</li> <li>Болки в мускулите, фибромиалгии.</li> <li>Главоболия, мигрена.</li> <li>Болки в областта на лицето, свързани с възпалението на троичния нерв.</li> <li>Зъбобол и глосалгия (болки в езика).</li> </ul> <p><strong>В стоматологията</strong></p> <ul> <li>Болков синдром при възпалението на троичния нерв.</li> <li>Повишена чувствителност на зъбите и лигавицата на устната кухина.</li> <li>Рецидивиращ херпес на устните и лигавиците.</li> <li>Артрити на слепоочно-долночелюстната става.</li> </ul> <p><strong>При нарушения на психофизиологичното състояние</strong></p> <ul> <li>Неврологични, психосоматични разстройства, съпровождащи се от депресивни и неврозоподобни състояния.</li> <li>Синдром на &bdquo;хроничната умора&rdquo;, безпокойство, синдром на &bdquo;неспокойните крака&rdquo;.</li> <li>Прояви на стрес с различна степен и интензивност, включително при лица, пострадали в катастрофи, при техните роднини, както и при спасителите.</li> <li>Прояви на посттравматичен стрес.</li> <li>Училищна и предучилищна дезадаптация (нарушения на адаптацията към училищните и предучилищните заведения).</li> <li>Военна и професионална дезадаптация (през периода на адаптация към специфични условия на живот).</li> <li>Нарушения на съня и работоспособността.</li> <li>Заекване.</li> </ul> <p><strong>В кардиологията</strong></p> <ul> <li>Хипертонична болест от 1-2 степен.</li> <li>Хипотонични синдроми.</li> <li>Невроциркулаторна (вегетативно-съдова) дистония.</li> <li>Състояние след прекаран инфаркт на миокарда без усложнения.</li> </ul> <p><strong>В гастроентерологията</strong></p> <ul> <li>Язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, гастрити, дуоденити (при обостряне и профилактика при липса на обострени състояния).</li> <li>Нарушения на перисталтиката на червата, синдром на &bdquo;раздразнените&rdquo; черва.</li> <li>Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).</li> <li>Профилактика на обострените заболявания на стомашно-чревния тракт.</li> <li>Нарушения на функционирането на черния дроб след прекарани хепатити.</li> <li>Алкохолна болест на черния дроб.</li> </ul> <p><strong>При болести на ЛОР-органите</strong></p> <ul> <li>Сензоневрална загуба на слуха.</li> <li>Субективен шум в ушите.</li> <li>Подобряване или възстановяване на слуха.</li> <li>Алергичен и вазомоторен ринит.</li> <li>Често рецидивиращи кръвотечения от носа.</li> <li>Ускоряване на процесите на заздравяване през следоперационния период при хирургични интервенции на ЛОР-органите.</li> <li>Бронхиална астма.</li> </ul> <p><strong>В педиатрията</strong></p> <ul> <li>Синдром на дефицита на вниманието и хиперактивност при децата.</li> <li>Училищна и предучилищна дезадаптация (нарушения на адаптацията към училищните и предучилищните заведения).</li> <li>Повишаване на защитните сили на организма при често боледуващите деца, по време на сезонните пикове на ОРВИ<strong>.</strong></li> </ul> <p><strong>В офталмологията</strong></p> <ul> <li>Остри и хронични заболявания на очите.</li> <li>Спазми на акомодацията.</li> <li>Миопия с различна степен.</li> <li>Намаляване на остротата на зрението.</li> <li>&bdquo;Умора&rdquo; на зрението (компютърна, телевизионна).</li> </ul> <p><strong>В наркологията</strong></p> <ul> <li>Синдром на махмурлука и неговите последствия.</li> <li>Постабстинентен синдром, съпровождащ се с афективни и соматични разстройства (включително нарушения на съня, работоспособността и др.).</li> <li>Патологично влечение към употребата на алкохол.</li> <li>Патологично влечение към тютюнопушенето.</li> <li>Алкохолни нарушения на функционирането на черния дроб.</li> </ul> <p><strong>В акушерството и гинекологията</strong></p> <ul> <li>Нарушения на менструалния цикъл при момичетата през периода на половото съзряване.</li> <li>Предменструален синдром.</li> <li>Повръщане през първата половина от бременността.</li> <li>Климактерични разстройства.</li> </ul> <p><strong>В дерматологията и козметологията</strong></p> <ul> <li>Сърбящи дерматози с различна локализация.</li> <li>Повърхностна себорея.</li> <li>Псориазис.</li> <li>Трофични язви.</li> <li>Гнойни поражения на кожата (юношески пъпки, дисхормонално акне).</li> <li>Повишена чупливост на косата и косопад.</li> </ul> <p><strong>В спортната медицина</strong></p> <ul> <li>Повишаване на ефективността на тренировките, издръжливостта на прекалено тежки натоварвания.</li> <li>Прояви на стрес и депресивни състояния, предизвикани от неблагоприятни спортни ситуации.</li> <li>Дезадаптация към смяната на часови пояси и нарушение на аклиматизацията.</li> <li>Ускоряване на възстановяването след спортни травми.</li> <li>Болкови синдроми, предизвикани от повишени физически натоварвания.</li> </ul> <p class="text-aligncenter"></p> <p><a name="link_6"></a>&nbsp;<a href="#top">начало</a></p> <div style="height: 80px;"></div> <h3 itemprop="name" class="text-aligncenter">Спасен, за да спасява - статия в СПИСАНИЕ 8</h3> <p></p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22825/files/image/ivan-lesev-statia-v-spisanie-8-2-1.webp" /></p> <blockquote> <p class="text-alignjustify">Едно от най-прекрасните неща на този свят е човек да превърне своето хоби в работа и да върши това, което му е на сърце. Иван Лесев от Габрово е постигнал това съвършенство, въпреки че има доста необичайна страст - да обикаля света и да внедрява иновативни решения, които помагат на хората да се справят с трудни за медицината здравословни проблеми.</p> </blockquote> <p><span><strong><em>Иван Лесев оцелява при 1% шанс за живот, от този момент непрестанно търси и прави нововъведения, които връщат здравето на хиляди българи</em></strong></span></p> <p>Компанията, която Лесев управлява, &bdquo;Медбио&ldquo; не е голяма, но резултатите, които постига, са неизмерими с пари.Те спират коликите на малките бебенца! Успокояват майките, мъжете забравят за подаграта, възрастните &ndash; за високото кръвно, изчезва дисбактериозата, което решава куп други здравословни предизвикателства. Може да се каже, че дейността на Иван Лесев, смело попълва празноти в медицината с техники и продукти, които доказано работят, но не представляват интерес за бизнеса, тъй като не са достатъчно печеливши. А може би и защото спасявайки хората от хронични проблеми, те спират абонамента си да приемат лекарства всеки ден.<br />&bdquo;Няма нещо, което да ми носи по-голямо удовлетворение от това да ми каже някоя майка: &bdquo;Ти ми спаси детето!&ldquo;, казва Иван Лесев, когато го питаме защо е зарязал големия бизнес, за да се занимава с тази дейност.<br />&bdquo;Бях в реанимация и там, докато гледах тавана, осъзнах, че катафалката няма ремарке. Бидейки между живота и смъртта, на човек му идват много мисли в главата...&ldquo;, споделя мъжът.<img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22825/files/image/ivan-lesev-statia-v-spisanie-8-2-1.webp" width="500" height="352" class="alignright" /></p> <h1><strong>ПО ТРУДНИЯ НАЧИН</strong></h1> <p>Той открива своето призвание доброзорно. Преди да се разболее, габровецът е един от най-заможните и влиятелни<br />хора в града. Той е с две висши образования (инженерно и финанси) и аспирантура, но има и вродена дарба да сбъдва идеите си. Затова бизнесът му иде отръки. Мениджър е на компании в козметиката, машиностроенето, фотоволтаици, хотелиерство... &bdquo;Създал съм 15 различни производства в най-различни области. По едно време в холдинг STS работeха 3000 души.<br />Произвеждахме паста за зъби и изнасяхме за Русия по 11-12 млн. на месец&ldquo;, спомня си Лесев.</p> <p>Но цената на този успех е много висока: малко сън, много цигари, непрекъснат стрес. Резултатът &ndash; болести, които идват на талази: високо кръвно, плеврален излив, перикарден излив... Година и половина по-късно той e в реанимация с тотален сепсис.</p> <p>&bdquo;Едва оцелях. От тотален сепсис оживяват 1%. Аз съм от този 1 процент&ldquo;, разказва Иван. Когато го изписват, той не може да се възстанови: има високо кръвно налягане, имунитетът му е сринат, непрекъснато го нападат бактерии, има хронична венозна недостатъчност, разболява се много често, буквално през месец... За да си помогне, започва да чете медицинска литература. Изоставя всичко друго, осъзнава, че втори път няма да има такъв късмет.</p> <p>Прeпрочита учебници, научни статии, гледа документални филми. Абонира се за библиотеката на Руската академия на науките, където намира много ценна информация. Но тя не му е достатъчна. Решава да се срещне лично с хората, чиито дела, посветени на здравето, го впечатляват и да изпробва върху себе си техните открития.</p> <p>Тръгвайки по този път, Иван установява, че всички врати изненадващо се отварят с лекота пред него. Сякаш самото провидение го води.</p> <h1>В АСТРАХАН &ndash; В ИНСТИТУТА ПО КОСМИЧЕСКА МЕДИЦИНА</h1> <p>Първото място, което посещава, е Институтът по авиационна и космическа медицина, в Астрахан, Русия. Там проф. Иван Полунин е изобретил методика за лечение на високо кръвно налягане. &bdquo;Бях изумен. Как така? Нали есенциална хипертония означава безпричинна? Как да излекуваш нещо, което няма причина? Но се оказа, че може. Професорът доказва, че чрез дишане могат да се оправят много проблеми и за 3-4 месеца високото кръвно изчезва&ldquo;, споделя Иван Лесев. Той бързо се сприятелява със 72-годишния професор, който<br />остава изумен от познанията на българина, препрочел няколко пъти трудовете му, преди да се срещне с учения. Иван започва да ползва уреда за дишане, изобретен от Полунин, и кръвното му се нормализира. А Лесев решава да произвежда в България тренажора на проф. Полунин, за да помогне и на други българи с хипертония.</p> <h1>В ТИБЕТ ЗА ДЕТОКСИКАЦИЯ</h1> <p>Следващото пътешествие в търсене на здраве, е Тибет. Заедно с приятели Иван отива в център за детоксикация при съпругата на австралиеца Даниел Рийд, автор на книгата &bdquo;Дао на прочистването&ldquo;. Води ги изпълнителният директор на фармацевтична компания, на когото медицината не може да помогне да се излекува от розацея. &bdquo;Беше ходил къде ли не..., а там само за две седмици се оправи! С нас беше и жена, която не можеше да има дете. На третия месец забременя!&ldquo;</p> <p>Коя е тайната на правилнoто пречистване &ndash; глад ли?, питаме Иван и оставаме изумени от отговора. &bdquo;Не, това е най-неефективният начин за детоксикация. Токсините са водоразтворими и когато минат през дебелото черво, то връща водата обратно и заедно с нея и разтворените отрови, които се въртят в организма. Затова трябва да се сложи капан (най-често хуск &ndash; шушулки от живовляк), който да улови токсините. Ние произвеждаме два вида детоксиканти и след всяко прочистване има &bdquo;капан&ldquo;. Ето това съм го научил в Тибет. По този начин ефективността на детоксикацията става 80-90 процента&ldquo;.</p> <h1>В БРАЗИЛИЯ ПРИ ЖОАО</h1> <p><br />Жоао Де Деус е един от най-великите биотерапевти на нашето време. Иван остава при него две седмици заедно с още 7 българи. Единият е с отлепена ретина на едното око и нищо не вижда с него. Жоао му предлага да го оперира.</p> <h1><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22825/files/image/ivan-lesev-statia-v-spisanie-8-2-3.webp" width="503" height="338" class="alignleft" /></h1> <p>Асистентите му подават скалпел. &bdquo;Той го взе и пред всичките 1000 човека в залата започна нещо да стърже. 1-2 минути нещо правеше по окото и му каза: &bdquo;Хайде, готов си.&ldquo; Взе тампон с вода, сложи го върху окото и му каза да го махне след 24 часа. На другия ден в 14 ч. всички българи се събрахме, за да видим какво ще<br />стане. Той си махна превръзката и каза: &bdquo;Хора, виждам си линиите на ръката!?&ldquo;. &bdquo;Имаше и една стюардеса с множествена склероза. Когато ние бяхме там, тя беше за втори или трети път и ни каза, че като показала на лекар снимка на главата, той є казал, че това, което вижда и нейното състояние са две напълно различни неща. Той не можел да си го обясни. Жената каза, че с тази диагноза и с тази снимка, тя би трябвало да е на инвалидна количка. А тя тичаше,&ldquo; разказва Иван. В Бразилия той се научава да бъде с отворено съзнание, да вярва в чудеса. И да не се отказва никога, когато става дума за здраве и човешки живот. &bdquo;Там видяхме чудеса, които наистина не можеш да си ги обясниш...&ldquo;, споделя мъжът и погледът му потъва някъде надалеч в Бразилия, при магичния лечител във вълшебното място с огромни кристали.</p> <h1><b>В НОВОСИБИРСК СПАСЯВАТ МИКРОБИОМА</b></h1> <p><br />Проф. д-р Ашот Хачатрян е световноизвестен учен в новото и перспективно направление в медицината, което изучава микробиома. Хачатрян е завършил Ереванския медицински институт, след което се премества в Новосибирск, където работи и до днес. Член е на три<br />Академии на науките. В болницата в Новосибирск е излекувал над 50 000 души, част от които обявени за &bdquo;нелечимо болни&ldquo;.<img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22825/files/image/ivan-lesev-statia-v-spisanie-8-2-2.webp" width="502" height="350" class="alignright" /><br />Автор е на книгата<span>&nbsp;</span><strong>&bdquo;Дисбактериозата - епидемията на 21 век&ldquo;</strong>. Иван отива при него в Новосибирск, за да пречисти организма си от паразити и да излекува тежка дисбактериоза, която получава след масираното лечение с антибиотици, което са му прилагали. Дисбактериоза означава загуба на полезни бактерии (най-често заради антибиотици, храни с консерванти и др.) и замяната им с вредни<br />за организма. Това има много тежки последици за организма: хронична умора, запек, диария, стомашно-чревни проблеми, алергии, атопичен дерматит... Може да се прояви и като емоционални и психични разтройства, тъй като по думите на Лесев &bdquo;връзката дебело черво<br />&ndash; мозък, е най-важната в организма, а информацията, която обменят - 400 пъти повече от тази, която пътува от мозъка до другите части на тялото&ldquo;. Българинът бързо се сприятелява и с този професор. Договарят се той да идва на всеки 3 месеца в Кюстендил и да води<br />оздравителни курсове на българи, руснаци и украинци. Ембаргото към Русия обаче слага край на тези занимания, тъй като&nbsp;му забраняват на клиентите държавни служители да идват в България. След това политическо решение Лесев е принуден да продаде хотел &bdquo;Стримон&ldquo; в<br />Кюстендил. Не съжалява. Предстоят му много по-интересни и полезни за хората дейности.</p> <h1>ДА ОТГЛЕДАШ ПРОБИОТИЦИ</h1> <p><br />&bdquo;Човек е човек само 10 %. Останалото са бактерии, вируси и микроорганизми, обяснява управителят на &bdquo;Медбио&ldquo;. Това, като се смеси, става геном, съвършенно различен от нашата клетка&ldquo;, припомня Иван Лесев. Впрочем здравословните проблеми заради увреждане на<br />микробиома започват още през първите дни след раждането на детето. Ако майката роди със секцио, тя не може да предаде полезни пробиотици от родовите пътища на своята рожба. Същото се отнася и за майки, които са пили антибиотици или са консумирали храни с консерванти, което унищова микрофлората им. Затова, когато се родят, много бебета имат колики и плачат непрестанно.&nbsp;Дете, на което майката е имала нормална микрофлора, няма колики.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22825/files/image/ivan-lesev-statia-v-spisanie-8-2-4.webp" width="500" height="306" class="alignleft" />Иван Лесев научава изключително много за пробиотиците от проф. Ашот Хачатрян и става производител за България. Когато на децата се дадат пробиотици NARINE на &bdquo;Медбио&ldquo;, те се успокояват още на втория-третия прием. Трябва само да се внимава с адаптираните млека, тъй като в някои от тях има консерванти и те убиват добрите бактерии, предупреждава Лесев. Подобряването на микрофлората решава и множество други проблеми. Затова бизнесменът препоръчва, ако човек има някакви неразположения, най-напред да оправи микросвета в себе си.</p> <p>Но нали България е родината на най-добрите бактерии Лактобацилус булгарикус? Оказва се, че освен нея има и друга млечнокисела бактерия, която е не по-малко полезна. През 1964 г. в Арменската академия на науките проф. Левон Ерзинкян открива нов вид бактерия и с нея спасява внучето си, което е на 4-5 години и е с тежка дисбактериоза заради антибиотици. Кръщава я &bdquo;Нарине&ldquo;, на внучката си. Тази бактерия има способността да се засели в дебелото ни черво. Затова тя присъства в част от пробиотиците, които Иван Лесев започва да произвежда. Той дори регистрира търговска марка &bdquo;Нарине&ldquo; за Европа.</p> <p>За да се заселят добрите бактерии, &bdquo;Медбио&ldquo; ги продават живи, в течна форма, те се транспортират в хладилен пакет, а заедно с тях се приема и &bdquo;храната&ldquo; им. След като направят колония, ако внимаваме да не ги унищожим, те стават наши верни помощници за цял живот. А това означава, че те няма да допуснат в дебелото черво лоши бактерии, дори резистентните.</p> <h1><strong>ТОВА НЕ МОЖЕ ДА Е ВЯРНО</strong></h1> <p><br />&bdquo;Науката при мен е много силно застъпена. Аз нищо не правя, ако не е доказано и проверено. Понякога класическата медицина казва: Това не може да е вярно. Но когато имаш изследвания, проучвания и доказателства, това не трябва да те спира.&ldquo; И габровецът действително не спира &ndash; пътува, търси нови ефикасни методи за борба с различни болести и се опитва да ги въведе в родината си.</p> <p>Бил е в Унгария, в института &bdquo;Макс Герсон&ldquo;. Немският медик, позволил си още в началото на ХХ век да опитва да лекува онкологични заболявания чрез хранителен режим, базиран основно на вегетарианска храна и сокове.</p> <h1>СПАСЕНИЕ ПРИ ХРЕМА И БАКТЕРИАЛНА ВАГИНОЗА</h1> <p><br />Едни от най-новите направления в дейността на предприемача са необичайните приложения на живи пробиотични бактерии &ndash; в носа и във влагалището.</p> <p>Запушеният нос и/или хремата най-често са резултат от инфекции, причинени патогенни и условно-патогенни&nbsp;микроорганизми, обяснява ни Иван Лесев.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22825/files/image/ivan-lesev-statia-v-spisanie-8-2-5.webp" width="500" height="348" class="alignright" />От носа бактериите и гъбичките се разпространяват в синусите, устната кухина и ушите. Създаването на локална колония от живи полезни бактерии - антагонисти на патогенните микроорганизми решава проблема. &bdquo;Заселваме в носа подходящите живи бактерии с пробиотични капки за нос и ги оставяме да унищожават постъпващите чрез въздуха патогенни микроорганизми&rdquo;, говори разпалено Лесев.</p> <p>Неговият екип е намерил решение и за упоритата бактериалната вагиноза, която лесно става хронична и тормози много жени. Тя се лекува трудно, тъй като микрофлората на влагалището не се възстановява от само себе си, а е нужна външна помощ. Живите ацидофилни бактерии възстановяват вагиналната микрофлора и трайно премахват бактериалната вагиноза.</p> <h1><strong>КОГАТО ПЪТЯТ ТЕ ОТКРИЕ</strong></h1> <p><br />Освен с продуктите си, Иван помага на хората със знание. На сайта на &bdquo;Медбио&ldquo; има статии, видеа, филми и коментари на лекари за новости в медицината, за да са хората образовани и знаещи. &bdquo;Да помагам на хората ми носи огромно удовлетворение. Тъй като цял живот съм създавал нови неща, в кръвта ми е да реализирам иновации. Научаваш нещо, осъзнаваш, че можеш да го направиш и го правиш&ldquo; &ndash; казва Иван за себе си. Той е убеден, че следва Пътя си, предначертан от Бог, Създателя, Твореца, Природата &ndash; независимо как ще го наречем.</p> <p>За контакт и повече информация:<span>&nbsp;</span><strong><a href="https://medbio.bg/" target="_blank" rel="noopener">medbio.bg</a></strong><br />тел.: 0879 353 677</p> <p><strong>Източник:<span>&nbsp;</span><a href="https://www.spisanie8.bg/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5/2022/0418/%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BD-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%8F%D0%B2%D0%B0.html?fbclid=IwAR3PZtM3uVvm-CbM11i-fCCSfeWSYwlbEp6Ot7hLKDcjsPXW9ak8fSzVodU" target="_blank" rel="noopener">Списание 8</a></strong></p> <p></p> <p><a href="#top">начало</a></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки